Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Fagartikler

Skap minneverdige feiringer for gjestene dine

Nå er det straks både morsdag og valentinsdagen. Planlegger du å gjøre litt ekstra stas på gjestene dine disse dagene? Bli det foretrukne stedet gjestene i ditt lokalmiljø velger for de viktige feiringene.

Les mer

"Mat endret livet mitt"

Å komme til Norge fra et fremmed land, er ikke lett. Kulturkræsj og språkvansker kan komme i veien, men snakker du det internasjonale språket mat – kommer du langt.

Les mer

Sammen sprer vi matglede

Vi er alle under Servicegrossistenes paraply, men det hender vi må tenke litt forskjellig ulike steder i landet. Vi har bransjeerfaringen og vi kjenner lokalmiljøet godt. Her er en liten smakebit på hverdagen til et knippe av våre dyktige, serviceinnstilte grossister har, tett på kundene:

Les mer

Du grønne, glitrende

Noen ganger er det de små valgene som virkelig utgjør forskjellen. For det er gjerne de små detaljene i julepynten som setter folk i ordentlig julestemning. Og ikke bare er det rimeligere – det er også langt snillere mot miljøet.

Les mer

En ny grossist i nord

Få hadde trodd at det var mulig å få en ny grossist i drift på bare et halvår. Den dyktige staben hos Servicegrossisten Nord har fått til det umulige – med glans.

Les mer

Rimelige tips: Slik skaper du jul

Å tilpasse et serveringssted til jul, kan være en flott måte å tiltrekke seg kunder og maksimere inntektene på. – Serveringen er kanskje planlagt for sesongen, men det er fortsatt mulig å lage skikkelig god julestemning for gjestene dine!

Les mer

Fornyede festretter

Du har antakelig gjort unna innkjøpene til julebordssesongen for lenge siden, men har du en plan for restene du står igjen med?

Les mer

Fornuftige valg i urolige tider

De fleste av oss har kjent på det: Det er dyrtid og uro i markedet. Men administrerende direktør Jan van der Burg kan forsikre deg om at ditt serveringssted fortsatt får akkurat det du trenger fra Servicegrossistene til gode priser – uansett hva som skjer i verden.

Les mer

Potetguide til julematen

Det finnes mange meninger om julematen, også om hvilken potettype som skal høre til. Tradisjonene er sterke, men hvilke vinterpoteter passer faktisk best til julens ulike retter?

Les mer

Server som grevinnen og hovmesteren!

– Same procedure as last year, Miss Sophie? Selvfølgelig! Det blir ikke jul i de norske hjem uten at hovmesteren James, med jevnt avtagende diksjon og koordinasjonsevne, har servert grevinnen Miss Sophie de fire rettene. Men hvor mange har smakt selve måltidet med de tilhørende drikkevarene? Her er noen tips til deg som vil servere det selv.

Les mer

En hurtigguide i AI

Vi har spurt Data Science Konsulent i Smooth, Mathias André Eriksen Sandnes om AI-tips. Les mer, og bli inspirert her!

Les mer

Hvilke overskuddsvarer kan fryses?

Litt ivrig med bringebær-innkjøpet? – Eller ble det litt mye kjøtt til overs som ikke ble stekt opp? Det er fullt mulig å fryse ned overskuddsvarer og oppbevare dem til senere serveringer, men noen varer må du ta spesielle hensyn til når du driver storhusholdning. Vi gir deg oversikten her.

Les mer

Tilbake til røttene - våre norske rotgrønnsaker

For forfedrene våre var sommeren og høsten helt klart den beste tida; da bugnet det av mat og ressurser. Resten av året var nok kostholdet mer begrenset. Rotfruktenene ble små høydepunkter gjennom en lang vinter; de hold lenge, og kunne bidra til en viss variasjon i ernæring og smak. Knollene vi har i norsk jord er som små kulturskatter å dømme, – velsmakende og verdt å ta vare på.

Les mer

Sommerfest!

Folk er mer enn klare for sommer, sosiale sammenkomster og god stemning igjen. Her har vi samlet noen tips og råd som gjør deg litt mer forberedt på festhungrige gjester. Hvordan du enn velger å arrangere sommerens festligheter for gjestene dine, husk: Det er du som er eksperten!

Les mer

Grill til mange!

Det forventes gjerne litt ekstra av en god grillkokk, spesielt når gjestene er ekstra sultne. Og mange.

Les mer

6 smarte desserttips

Ønsker du å imponere med desserten? Her er 6 smarte tips for å lage en minneverdig avslutning på måltidet

Les mer

Slik utformer du en god meny

Kan menyen være trigger for å lokke gjester? – Og har menyen noen betydning for dere som står på kjøkkenet? Her er noen smarte råd til deg som skal sette sammen en restaurantmeny.

Les mer

Afterski

Hvis du spør ti personer hva de forbinder med ordet «afterski», får du sannsynligvis en del forskjellige svar.

Les mer

Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantina

Det egentlig ingen stor kunst å gjøre overskuddsmaten til en ren ressurs for kantinedriften. Så lenge Mattilsynets regelverk blir fulgt, handler det egentlig bare om å ha den rette innstillingen – og en liten klype kreativitet.

Les mer

Bærekraft hos Servicegrossistene

Servicegrossistene er avhengig av at alle varer som leveres er trygge og at kvalitetssikringen er solid i alle ledd. Da er det naturlig å sette seg store ambisjoner for driften.

Les mer

Slik får du hjelp til å starte restaurant

Før restaurantdrømmen skal bli virkelighet, er det mye som skal på plass før dørene endelig kan åpnes. Da er det godt å vite at det er noen med erfaring som kan hjelpe deg på veien. Få veiledning av en grossist som har hjulpet andre, – mange ganger før.

Les mer

Spennende krydder i hverdagen

Noen kryddere skaper julestemning. Andre minner om påske, og sommersesongen har sine særegne dufter. – Men hva kan kryddere gjøre med et helt vanlig restaurantmåltid?

Les mer

Tryll frem julens festmat av vinterforrådet

Gjennom vinteren tærer vi på grønnsakene vi har lagret fra årets innhøsting. Det har vi gjort til alle tider, og sånn gjør vi det fortsatt. Det er derfor mye av tradisjonsmaten vi spiser til jul nettopp er basert på forrådene våre. Dette er smakene som har den rette nostalgien til jul, og som både eldre og yngre gjester gleder seg til å få servert år etter år.

Les mer

Tradisjonen tro til jul

Du som driver servering, ønsker kanskje ikke å legge deg opp i hva folk flest spiser hjemme på julaften? Men det kan være nyttig å ha en idé om hva folk ønsker seg i dagene rundt julehøytiden, om du serverer i en kantine, på et sykehjem eller inviterer til julebord.

Les mer

Julematen inn i vår tid

For 50–60 år siden var det tydelige geografiske grenser mellom hva vi setter på bordet på julaften: Pinnekjøttet stod på menyen i vest og svineribba ble servert i øst. Selv om forskjellene nå er i ferd med å viskes ut, er tradisjonene fortsatt sterke. Julematen skal en ikke tulle for mye med, for folk ønsker seg trygg og kjent mat til jul.

Les mer

Tendenser som skaper trender

Vi lever ikke i et vakuum. Trendene henger sammen med verden omkring oss. Hva påvirker oss til å ta valgene vi gjør og forme matvanene våre? I 2022 er det spesielt 7 faktoraer som påvirker oss i matveien:

Les mer

Julebordsguiden for restauranteiere

Er det én gang i året nordmenn spanderer på seg litt ekstra når de skal ut og spise, er det i julebordstida. Stemningen er høy, og forventningene til den rette julefølelsen likeså. – Men hva skal egentlig til for å tilfredsstille kresne julegjester?

Les mer

Champagne til fest og feiring

Musserende vin i høye glass skaper umiddelbar feststemning og det jubles når korken smeller i taket. Men vent, her har vi allerede gått på en mulig blunder, ja kanskje flere.

Les mer

Bærekraft i glasset

Kundene dine krever bærekraft både på tallerkenen og i glasset. Hvordan kan du sette bærekraft på drikkekartet?

Les mer

Smarte miljøvalg i restauranten

Finnes det noen enkle tips, råd eller regler vi kan følge? - Eller inspirasjon til en grønnere servering? Noen valg er enkle å ta, andre er mer kompliserte. Hvilke valg gir det laveste karbonavtrykket?

Les mer

Kokken som klimaredder

Omlegging av serveringsvanene er en gladnyhet for deg som er kokk: Nå har du mulighet til å være kreativ med nye retter og smaker.

Les mer

Forutsigbarhet i hotelldrift

Det er vel ingen hemmelighet at hotell- og restaurantnæringen er det segmentet med størst svingninger i omsetningen gjennom året. Da kreves det litt ekstra for å kunne ha en forutsigbarhet og være forberedt på det meste.

Les mer

Lokale mattradisjoner i Norge

Rikdommen fra havet var helt avgjørende i tusener av år og har vært avgjørende for mange lokalsamfunn. Sjømatnæringen er fortsatt selve ryggraden i kyst-Norge. I tillegg er Norge også en nasjon med lange landbrukstradisjoner.

Les mer

Deilige marginvinnere for kantinelederen

Ofte er lettvinte produkter økonomisk fornuftige i seg selv; da sparer du ressurser på forberedelsestiden. Noen matvarer koster rett og slett litt mindre i innkjøp, og noen produkter gir deg igjen litt ekstra igjen for pengene:

Les mer

Smilefjes på restauranter - hvordan fungerer det?

Vi er opptatte av hva vi spiser, og blir stadig mer selektive når det kommer til matservering. For gjesten er plakatene med smilefjes informative og positive innslag i restaurantjungelen, men hvor viktige er de egentlig for deg som skal drive et spisested?

Les mer

8 gode tips til å få flere kunder

Hva som er musikk i restauranteierens ører? – Den lune lyden av summende, fornøyde stemmer som fyller restauranten. Men folk kommer ikke strømmende av seg selv. Kan det finnes noen smarte knep?

Les mer

7 gode tips til salatbaren

Kanskje følger kantinekonseptet ditt en fast oppsatt meny eller oppskriftspakke? Du har likevel lov til å gjøre noen grep for å tilføre det lille ekstra til salatbaren.

Les mer

Derfor er vegetariske alternativ så viktig

Det blir ikke lenger sett på som spesielt sært og rart å prøve seg som vegetarianer. Det er blitt vanligere å gå for en kjøttfri familiemiddag innimellom, og en stadig økende andel av befolkningen, velger også å kutte ut kjøtt helt.

Les mer

Hvordan får man skjenkebevilling?

Skal du starte et serveringssted og ønsker å skjenke alkohol, er det lurt å planlegge. Søknadene må være inne minst tre måneder før man planlegger oppstart, og det er kommunen du skal servere i som avgjør saken.

Les mer

Slik starter du en restaurant

Det er få bransjer som er så spennende og givende som serveringsbransjen, men det er et omfattende regelverk som må på plass og følges før du går i gang.

Les mer

Fremtidsrettede råvarer til kantina

Hva er «hot» og hva er «not», og hvilke råvarer går det egentlig mest av i en kantine? Her er en oversikt over råvarer som er populære nå, og som også vil ha en plass i norske kantinebuffeter i fremtiden.

Les mer

5 ting du ikke visste om Servicegrossistene

Servicegrossistene har et langt land å betjene. Med sin lange erfaring i storhusholdningsbransjen og sine mange spennende møter med mennesker, dukker det opp ett og annet du kanskje ikke visste om Servicegrossistene

Les mer

Livets vann – i mer enn 500 år.

I 1531 mottok den norske erkebiskopen Olav Engelbrektsson en flaske med sterkt vann. Nyheten ble kalt Aqua Vitae – livets vann – og skulle hjelpe mot enhver tenkelig innvortes sykdom. Den skandinaviske spesialiteten har forandret seg mye siden den gang, men den er mer trendy enn på lenge.

Les mer

Slik kan du øke holdbarheten på frukt og grønt

Det er spesielt 3 faktorer som har betydning for lagring av frukt og grønnsaker; temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Noen produkter mister smak ved å oppbevares for kaldt, som tomat og agurk, mens andre bør absolutt lagres kjølig. Her får du noen gode råd om oppbevaring.

Les mer

Hvordan forholde deg til 'best før'-dato?

'Siste forbruksdag' tilsvarer den absolutte holdbarheten til en vare, og dette skal håndheves strengt. Men hva med den mer svevende ‘best før’-datoen? – Og hvordan skal vi forholde oss til denne i storhusholdningsbransjen?

Les mer