Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

På påskemenyen

På påskemenyen

Det er ikke lenge til påske! Er menyen klar?

Marsipanglede

De første sporene av marsipan finner vi fra middelalderen. Før påsken var det forbudt med melkeprodukter og kjøtt. Med mandler, senere blandet med sukker, fikk vi kransekake og marsipan. På bankettene i middelalderen kunne marsipanfigurer serveres for å overraske gjestene. Marsipan var luksus, og ble høytidelig servert på de store festene rundt juletider og påske.

 

Påskemarsipan v.s. julemarsipan

Visste du at marsipanmassen som norske produsenter fyller julegodteriet sitt med stort sett er identisk med marsipanen som lages til påske? Til påske farges massen gul, og sjokoladen får ofte et fargerikt strøssel. Disse to detaljene gjør faktisk en hel del for smaksopplevelsen vår.

 

Ingen påske uten egg

I tidligere tider la ikke hønene egg i den mørkeste perioden av året. Verpingen startet som oftest igjen rundt påske, da dagene ble lengre og det ble lysere ute. Påskeegget er symbol på nytt liv, og blir i kristendommen ofte knyttet til Jesu oppstandelse. Rundt påsketider er det derfor ekstra mye egg å finne, i form av fargerike eller velfylte påskeegg og på frokosttallerkenen.

 

Lamme-mysteriet: Hvorfor lam til påske?

Påskelammet er en tradisjon som stammer fra jødenes ritual om å slakte og spise lam dagen før den store påskefeiringen. Norsk lammekjøtt er blant verdens ypperste - men skal du ha lammestek påske, må du kjøpe den fryst. Det er høsten som er hovedsesongen for lam i Norge. Mye lammekjøtt, spesielt lår, blir fryst ned under slaktingen og lagret til påske. Når du skal tilberede dette kjøttet, bør du gjøre det enkelt: Tin det opp sakte og la det deretter ligge i en smakfull marinade en time eller to, før du steker det i flere omganger. Da får du et smakfullt og saftig kjøtt. - Visste du at du kan få alle slags former for lammekjøtt gjennom grossisten din? - Til og med ferdig sous vide-stekt lammekjøtt, så blir jobben blir litt lettere for deg.

 

Startskudd for spekemat

I Norge har vi en lang tradisjon for fremstilling av fenalår, antakelig helt tilbake til vikingtiden. Det norske klimaet er nemlig spesielt godt egnet til tørking av blant annet kjøtt. I følge tradisjonen skulle lammelåret henge til gjøken galer om våren. Dermed har vårsesongen tradisjonelt vært sesong for spekemat her til lands, og mange vil ha en smak på påskens frokostbord. 

 

Flere påskerelaterte temaer finner du her: