Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Norske Matdestinasjoner - Ladekaia

Forfatter: Servicegrossistene

Skal du gjøre deg ordentlig kjent med Trondheim og nyte omgivelsene, bør du gjøre som trondheimere flest; ta en spasertur ut fra sentrumsgryta og rundt Ladestien. På Østmarkneset finner du Ladekaia, det naturlige pausestedet der du finner noe godt å spise og drikke, mens du lar deg underholde av levende musikk, eller bare nyter utsikten over Trondheimsfjorden og Fosen-alpene.

 

Fra gründeridé til folkekafé

Ifølge gründer og medeier John Petter Udness, er Ladekaia et sted som er lett å bli glad i. Da han og gründermakker Thomas Hammeren begynte å drodle rundt kafédrømmen for ti år siden, var stedet en bare en uhyggelig samling falleferdige lagerskur fra krigens dager. Men gründerduoen så potensialet her ute. Med god hjelp fra arkitektstudenter, og med støtte fra Trondheim kommune, ble bygningene satt i stand sommeren 2016. Med store glassflater, og en god dose sjel, er dette lokaler som har vist seg å gå rett i hjerterota på trondheimere.

– Det beste er at vi ikke har brukt ei krone på markedsføring, sier John Petter. – Stedet har egentlig solgt seg selv, og vi får i tillegg skryt av kommunen at vi har sørget for at det igjen er trafikk til området.

 

Intimscene og allemannseie

Inne er det blitt bygget en liten scene som er i bruk hele året. Den spesielle lyssettingen på vegger og i taket skaper en lun atmosfære. Selv om Ladekaia selger helaftens-arrangementer med mat, drikke og konsert for 170 mennesker om gangen, er rammene uformelle og «nedpå». Hit kan folkekjære artister, som Brøndbo-brødrene og «The Travelling Strawberries», komme innom med kassegitaren under armen og dele livsvisdom og kveldsstemning med gjestene. Gjennom året kan du også bryne deg på quizkvelder med Arne Scheie og Drillo, eller bare samle vennegjengen rundt bordet og nyte noe godt i glasset. De som jobber i kafeen liker at stedet føles som et allemannseie, og at folk kommer hit med lave forventninger.

– Så får folk heller bli positivt overrasket! sier John Petter.

– Det eneste vi ønsker er at gjestene skal kose seg når de er hos oss. – Her er det ingen kelnere som kommer og fyller på i glassene. Drikken står på bordene, og gjestene ser ut til å foretrekke at alt nettopp er litt enkelt og avslappet her, sier han.

 

Konsertstemningen blir helt spesiell her på Ladekaia. Artistene gleder seg til å komme hit, og mange vender stadig tilbake. (Foto: Ladekaia)

 

Rom for fest

På Ladekaia dekkes det også stadig opp til private arrangementer, som bursdager og jubileer, bryllup, firmafester og julebord.

– Det har blitt en trend å leie lokalene her til private selskaper, sier gründeren: – Det virker som vordende Trondheims-brudepar velger å enten holde bryllupsfesten på ærverdige, hvitdukede Britannia, eller her på den litt mer avslappende, men rause Ladekaia. Vi kunne sikkert arrangert bryllupsfester og andre private arrangementer hver helg, året rundt, om vi hadde villet, men vi må gjøre lokalene tilgjengelige for vanlige besøkende i høysesongen, også. Vi vil drive et sted som er for alle, så i sommersesongen er det kafédriften som gjelder.

 

Enkel og ærlig servering

John Petter understreker: Dette er et enkelt serveringssted, ikke en restaurant med treretters-meny og fine dining. Menyen her har riktignok utviklet seg over tid, men kjøkkenet er begrenset. Ideen har alltid vært å servere enkel, god mat med en ærlig historie. Kjøkkenet på Ladekaia har ingen kortreist mat-filosofi, men maten som serveres her skal ha en identitet. Nå befinner serveringstedet seg tross alt i matfatet Trøndelag, og da er det naturlig at mange av råvarene er fra regionen. I tillegg serveres utvalgte delikatesser av høy kvalitet, som italiensk ventricina (sterk, italiensk salami) og andre mer kontinentale innslag. Kjøkkensjefen på Ladekaia er selektiv; bare de aller beste råvarene får stå på menyen.

 

Maten du får servert på Ladekaia er fargerik og fristende, laget på råvarer av høyeste kvalitet. (Foto: Ladekaia)

 

Rause favoritter

På Ladekaia for du servert smørbrød og lunsj og lette retter som er fristende å spise til noe godt å drikke når kvelden faller på. Kjøttsuppa, med kjøtt fra Meråker, og fiskesuppa, laget at fersk fisk fra Trøndelagskysten, er noen av de mest populære rettene som serveres her. Det går også gjetord om rekesmørbrødet: Det er laget på godt surdeigsbrød som varmes, og med en raus porsjon med reker. Alt blir selvfølgelig servert med lokale drikkevarer til. Kaféens gjester vet å sette pris på serveringen: Nå i vår ble Ladekaia rangert som den 36. beste av 275 restauranter i Trondheim på Trip Advisor, - og det et sted som ikke en gang kaller seg for restaurant!

 

De populære kanelbollene: Uimotståelige og rause, som alt annet du får servert her. (Foto: Ladekaia)

 

Kanelbolle-suksess

– En av våre konkurrenter lager Trondheims beste vafler, sier John Petter, – Og dem kunne vi jo ikke ta opp konkurransen med. Da måtte vi finne et annet konsept å satse på. Valget falt på kanelboller. Teamet smakte seg gjennom mange gode kanelbollevarianter hos grossisten Nær Engros, og endte opp med luksus-kanelbollen fra Lantmännen. Disse koster litt, og krever litt logistikk å tilberede, for bolleemnene må tines, heves og stekes i kaféen, men det er den verdt.

Kanelbollen har blitt et trekkplaster og en salgssuksess blant sultne turgåere på Ladekaia. Rekorden ble satt 2. påskedag 2019; da solgte den dyktige staben unna 950 kanelboller på én dag!

 

Strålende utsyn - året rundt. (Foto: Ladekaia)

 

Nær Engros Trondheim: En hjelpende hånd

– Servicegrossistene er veldig fleksible, sier John Petter.

– De har tatt inn de varene vi vil ha. Vi bytter ikke ut mye av råvarene gjennom sesongen. Vi bestiller heller inn mye av det vi vet vi trenger, og selger mye av det vi først har bestilt inn. Dette er logistikkmessig en bra løsning for oss, og det gir også en god forutsigbarhet for leverandørene våre. Heldigvis er Servicegrossistene veldig omgjengelige! Selv om vi nå har gått ned fra 3 til 2 leveringsdager i uka, er forutsigbarheten og logistikken fortsatt veldig god. Anders Karlsvik hos Nær Engros Trondheim yter helt topp service: Påsken 2019 kjørte han ned fra hytta si, kun for å levere kanelboller for oss. – Dét kaller jeg eierskap!

 

 

Les mer om våre andre Norske Matdestinasjoner:

Sundvolden Hotel 

Arendal Herregård Spa og Resort 

Kulå Bowling