Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Kokkeprat om egg

Forfatter: Gourmet

Kokkeprat om egg

Kokk og matrådgiver Cecilie Maske i Matprat deler sine tanker og erfaringer om egget som ressurs på storkjøkkenet, og gir oss noen inspirerende tips.

Foto: Cecilie Maske i Matprat

Brukes i alt

Egget er en allsidig råvare. Det kan brukes i absolutt alt, i både salt og søtt, og det er proppfullt av energi og næring. - Men selv om det finnes mye godt man kan lage med egg, står det vanlige, kokte frokostegget fortsatt sterkt på kjøkkenbordet i norske hjem. «Du som har kokkeutdanning, vet hvor anvendelige egg er», sier Cecilie. «Du kan posjere, koke, steke, vispe, emulgere, og du kan glanse, klare, binde, tykne og heve med egg. Egg er en fantastisk råvare som kan varieres i det uendelige, fra det enkle til det mest avanserte og elegante. Egg kan tilberedes til alle måltider og forvandles til alle slags retter, fra den enkleste omelett til det mest fantastiske bakverk. Det gjør egget ganske unikt. Bruk kunnskapen du har om råvaren, og vis gjesten hvor lekkert det kan gjøres!»

 

Egg i bakhånd

Driver du et serveringssted, kan det være lurt å alltid ha noen egg liggende på kjøla, da har du alltid noe du kan lage god mat av, uansett hvordan situasjonen er. Egg har svært lang holdbarhetstid om de oppbevares i emballasjen sin. Noe væske vil fordampe gjennom skallet, proteinbindingene vil bli litt slappere og gjør at hviten flyter mer utover, men så lenge skallet er helt, vil ingen mikroorganismer slippe gjennom det aseptiske skallet. «En omelett kan varieres på et utall måter, og er en lettvint og mettende lunsj eller middag. – Og hvorfor ikke la egget spille hovedrollen på menyen når vi nå går mot lysere tider?» Salmonella-fri sone «Vi er heldige – norske egg er veldig friske», sier Cecilie. «Det er bare noen få land i hele verden som har salmonella-fri egg. Det betyr at vi godt kan spise rå egg. Få kokker i verden har samme muligheter til å eksperimentere med egget på samme måte som det vi har. Nok et påskudd til å benytte seg av denne fantastiske ressursen!"


Mat med superkrefter!

Egg er en råvare med mange gode kvaliteter: Et egg inneholder at som skal til for å utvikle en kylling. Det er derfor viktig at det er friske høner med god helse og riktig fôr som verper eggene. Egget er proteinrikt, inneholder mange vitaminer og mineraler, er lettfordøyelig og har en mild smak som er lett å like. For et balansert kosthold er det selvfølgelig viktig at vi får i oss en god variasjon av sunne matvarer, men egget kan gjerne stå for en sentral del av hverdagsvanene våre. – Og som en rimelig, mettende og allsidig råvare på restaurantmenyen din.