Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Jonas H. Meling - Ekte egge-entusiasme

Forfatter: Gourmet

Jonas H. Meling - Ekte egge-entusiasme

Det er vår, og hvilken råvare gir vel ikke et bedre håp om lysere tider enn denne livgivende, trinne næringsbomben?

Ingen andre animalske matvarer blir spist av så mange mennesker, eller brukt i så mange ulike matretter som egget. - Og så er det én ting norske eggeeksperter er helt klokkeklare på: Norske hønseegg er blant de friskeste og sunneste i hele verden!

 

På Gausel i Stavanger ligger eggpakkeriet Jonas H. Meling, en trofast leverandør til storhusholdningsmarkedet. Med sine 30 eggeprodusenter, er dette et av de største pakkeriene i regionen. Daglig leder Grethe Kolnes Bergo forteller lidenskaplig om en næring med omtanke for lokalmiljø og dyrevelferd.

 

Stolt leverandør

Rogalands-pakkeriet leverer alle typer egg: Hvite og brune egg, egg fra frittgående høns, fra økologiske gårder og fra buranlegg med miljøinnredning. Fellesnevneren for alle produksjonsformene, er den glødende omsorgen bøndene viser for dyrene sine. Grethe forteller: «Vi er mer enn bare en varemottaker, vi har en tett dialog med bøndene og vi jobber målrettet sammen under hele produksjonsløpet. For både oss i pakkeriet og for bøndene vi samarbeider med, er det dyrevelferden som er det aller viktigste. Jeg er veldig stolt av våre eggebønder! De er så engasjerte og brenner for å gjøre det best mulig for hønene sine.»


Bærekraftig råvare

Eggeproduksjon er ikke regnet som noen stor miljøversting i utgangspunktet, - men hvor bærekraftig er næringen egentlig? «Eggeproduksjon er faktisk ganske bærekraftig», mener Grethe. «Alt blir brukt! – Det er det som er så flott med egg!» Hun forteller at egg som er for små, blir kokt og skrelt og solgt i eggespann. Egg med mindre skader, sendes videre til en eggeproduktfabrikk. Her blir eggene gjort om til eggemasse, som brukes av bakerier og i ferdige rører til storhusholdning. Den lille andelen av egg som er for skitne eller har for store skader, omdannes til bioenergi.


Økologisk produksjon

Den største forskjellen mellom økologisk og ordinær eggeproduksjon, er at hønene i økologisk produksjon skal ha mulighet til å gå ut og inn av produksjonsanlegget som de vil, og de har også et frittgående vaglesystem, et såkalt aviarsystem innendørs. I tillegg er det også noen forskjeller i fôret hønene får. Etterspørsel etter økologiske egg vokser, også i storhusholdningssegmentet. Da Gourmet kontaktet Jonas Meling i 2017, hadde de én økologisk produsent i stallen. Nå, fire år senere, er antallet produsenter doblet til to, og flere kan det bli. 

- Og det er jo så hyggelig å besøke en økologisk eggeprodusent; hønene tripper faktisk rundt på tunet!», sier Grethe entusiastisk.

 

Velferd i hønsehusene

Til sammenlikning med økologiske eggehøns, har også frittgående høner bevegelsesfrihet, i trygge forhold inne i fjøset. Kravene til hønenes velferd i eggeproduksjonen generelt er blitt bedre og klarere det siste tiåret. I 2012 kom et EU-krav om nye burtyper, såkalte «berikede bur» med vagler, strøbad og reder i fjøsene, og norske regler er enda litt strrengere. «- Slik som dyrevelferden har blitt hos alle eggeprodusenter nå, kan vi egentlig ikke sette én produksjonsform foran en annen», påpeker Grethe. «Det aller viktigste for oss er  at hønene har det bra!»

 

Nok til påske?

Ei høne verper i snitt ca. 6 egg i uka, og produksjonen er ganske jevn gjennom hele året. - Men hvordan dekker produsentene egentlig etterspørselen til de store eggesesongene? «Det er et litt kjedelig svar på det», sier Grethe: «Det har med markedsregulering å gjøre: Vi produserer alltid litt mer enn det egentlige behovet i markedet, og det gjør at vi kan justere oss inn når behovet i perioder blir større. - Det skal i hvert fall være nok egg til alle som vil ha egg på menyen i vår!», forsikrer hun.

 

 

Les også om påskens tradisjoner! 

I vår siste utgave av Gourmet finner du også flere spennende artikler om egg.