Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Blir det julemat som take-away i år?

Forfatter: Gourmet

Blir det julemat som take-away i år?

Vi går inn i en førjulstid som kan bli tøff for mange i bransjen. Hvor langt går det an å dra alternative løsninger?

Jul på take-awaymenyen

 

Hvorfor ikke prøve å servere julemat som kan leveres helt hjem til gjesten? Du kan tilby mat i større porsjoner, som en cateringløsning, eller prøve deg på julematservering i enkeltporsjoner. Det finnes mange muligheter, men når en har med noe så tradisjonelt og nostalgisk som julemat å gjøre, er det ekstra viktig at maten holder på magien hele veien frem til kunden. Da kan det være smart å gi kundene litt hjelp til å oppnå best mulig kvalitet på opplevelsen når måltidet skal nytes. Dere kan for eksempel skjære av svoren og sende med en veiledning til gjenoppvarming, for å sikre at kunden får svoren knasende sprø. Dere kan også pakke inn tilbehøret i hver sin emballasje og legge ved et bilde med anretningsforslag. Det blir ikke helt det samme som juletallerkenen servert på hvite duker i restauranten, men gjesten får i det minste en liten smakebit av herlighetene de lengter etter.

 

Drikke og «det lille ekstra»

 

Drikke er en annen utfordring. I julebordsesongen er det vanligvis i alkohol og drikkevarer de store inntjeningene ligger. Går det an å planlegge takeaway- menyløsninger der drikke er inkludert? Kanskje du har noen flasker med en ekstra god, lokal juice, eller et par alkoholfrie ølsorter som passer spesielt godt til julematen du serverer? Eller kan du sende med en gløggmiksbase med veiledning til anbefalte blandingsforhold? Og så kan dere jo legge ved en julesang eller drikkevise og en ølbrikke med julemotiv, så varer julegleden litt lenger enn måltidet – og minner gjesten om bedre tider.

 

Hjemmekontor-julebord?

 

Kan du tilby hjemkjøring av rykende varm julemat til gitte tidspunkter, slik at team kan ha julebordsmarkeringer sammen digitalt? For enkelte kunder er dette en god løsning, men konseptet passer kanskje ikke for alle hjemmeforhold. Har du derimot hørt om «Cook-along»-konseptet? Da får man ingredienser og oppskrift levert i en matkasse, og gjestene kan stå på hvert sitt kjøkken og tilberede maten sammen digitalt. Tenk deg da at restauranten din leverer en pakke med halvpreparerte måltider, der dere som serveringssted står for den kvaliteten og de smakskombinasjonene som kjennetegner dere. Her kan dere legge ved den magiske sausen, restaurantens spesielle medisterkaker og hjemmesyltet surkål, og på den måten forsikre dere om at gjesten får et godt måltid. Om ikke alle gjestene er med på den digitale kokkeleringen, kan alle uansett finne seg noe godt å drikke og sette seg foran hver sin skjerm. Slik kan enkeltpersoner eller kohorter ha en hyggelig stund rundt julematen din sammen – på trygg avstand fra hverandre.

 

Julebord i kontrollerte former

 

Tør du håpe på at det blir julebordservering i år? Da bør du ha planene klare. Lag rigger for ulike gjestegrupper; for 10 personer, 20 personer og opp mot 200. Hold dere oppdaterte på anbefalingene fra FHI og bruk smittevernsreglene som veiledning til å finne tryggest mulige løsninger for servering hos dere. - Og husk: Hvor kreative vi enn måtte være denne julen: Det kommer bedre tider, for folk ønsker seg ut!

 

Interessert i flere juleartikler? Les om en grønnere jul her.