Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Santa Maria - Med hele verden på smakskartet i over 100 år.

Forfatter: Gourmet

Santa Maria - Med hele verden på smakskartet i over 100 år.

I 1911, på en tid der krydder stort sett var ensbetydende med salt og pepper, startet C. Leon Berg sin krydderbod, som 100 år etter skulle være et av Europas største krydderhus. Fra fabrikken og hovedkontoret utenfor Gøteborg foredles råvarer fra hele verden til det fineste krydder og krydderblandinger.

En krydderpionér i Skandinavia

C. Leon Berg hadde nok ingen anelse om hva han var i gang med å etablere da han som småskalakjøpmann åpnet sin krydderbod i 1911. Utviklingen var god, og hans slektninger Nordlund og Falk skulle drive forretningen videre som Nordfalks etter Bergs død. På 1940-tallet ble Nordfalks solgt til nye eiere som virkelig satset og kombinerte førsteklasses råvarer med moderne foredlings- og emballeringsmetoder. Med sans for produktkvalitet og forståelse av utviklingen i varehandelen, skulle krydderne fra Nordfalks bli veldig attraktive for detaljvarehandelen. Nordfalks ble markedsleder på krydder i Sverige, og begynte også å eksportere sine produkter til de øvrige skandinaviske og europeiske land under merkevaren Santa Maria. I 2001 velger Nordfalks å endre navn, og merkevaren Santa Maria blir også til det nye selskapsnavnet Santa Maria AB.

 

Etisk handel, bærekraft og miljø

Krydderhandelen er en bransje som ofte har fått rettet søkelyset mot seg. Mye av krydderne har sitt opphav i fattige land, og mange aktører har ofte satt egen profitt før sosialt ansvar og miljø. Yngve Storrø forteller at hos Santa Maria er det derimot et krav at alle råvarer skal kjøpes fra krydderbønder og leverandører der arbeidsforhold og råvarehåndtering kan dokumenteres. Representanter fra Santa Maria besøker regelmessige sine leverandører over hele verden, og foretar også uanmeldte besøk. Siden Santa Maria har handlet med krydder i over 100 år har også mange av råvareleverandørene vært de samme i generasjoner, og det er knyttet tette bånd mellom krydderbøndene og innkjøperne. Kjøper du et Santa Maria-produkt kan du være trygg på kvaliteten og at det er produsert etisk forsvarlig.

 

Revolusjonerer fredagskvelden

På en seilferie i Bohuslän på slutten av 80-tallet, fikk Nordfalkssjefen Lars-Olof Mattson, smake noe helt spesielt og nytt fra noen venner som bodde i USA. Dette var maisskjell og en unik krydderblanding og den ferdige retten het taco. Han elsket smaken og ble overbevist om at dette ville alle svensker like. Til tross for mye motgang trumfet sjefen i 1991 gjennom et tex-texsortiment, og resten er en eneste stor suksesshistorie. tex-mex fra Santa Maria har blitt en salgsvinner i alle land der merkevaren er representert, og i mange familier blir det ingen ordentlig fredag uten taco fra Santa Maria.

 

Godt for kroppen, godt for miljøet

Hos Santa Maria har den allmenne folkehelse stort fokus, og i tråd med gjeldende anbefalinger, er salt og sukkerinnhold i krydderblandingene sterkt redusert. Det er også lansert en ny serie helt uten tilsatt salt. Her kan kokken fritt selv regulere saltinnholdet i den ferdige maten. Hos Santa Maria jobbes det mye med å la selve krydderet gjøre jobben, og unngå kunstige tilsetningsstoffer og unødvendig salt- og sukkertilsetninger. Videre forteller Siri at i tillegg til at selve innholdet i krydderboksene skal være sunnere for kroppen, har også Santa Maria lansert miljøsmart emballasje. I horeca-sortimentet pakkes nå produktene i FSC-sertifiserte papirkartonger, og plastforbruket har blitt redusert med ca. 140 tonn i året. Den nye emballasjen gir også en mye mer effektiv varedistribusjon som igjen sparer miljøet for unødvendige utslipp.

 

Pepper er kongen

Santa Marias sortiment omfatter i tillegg til et stort utvalg krydder og krydderblandinger i også andre spennende serier som, tex-mex, asia, bbq, india og street-food. I Santa Marias verden av smaker finner kokken alt som må til for å gi gjestene unike og ekte smaksopplevelser. Det mest populære krydderet er uten tvil pepper. Spesielt Tellicherrypepperet fra Kerala i Sør-India har en helt spesiell smak, og passer ypperlig som smakstilsetning.