Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Familiebedriften Ph. Thorstensen

Forfatter: Gourmet

Familiebedriften Ph. Thorstensen

Helt siden Oslo kommunale fiskehall åpnet på Vippetangen i 1933, har familiebedriften Ph. Thorstensen levert fisk, fiskemat og skalldyrsprodukter fra de tradisjonsrike lokalene i Oslos indre havn. I dag er fiskehallen rustet opp til fortsatt lokal produksjon, og Ph. Thorstensen tilbyr et bredt sortiment skalldyrsprodukter fra en av bransjens mest moderne og innovative produksjonslinjer.

 

En levende fiskehall

Da Philip Thorstensen etablerte sin engrosvirksomhet i den nybygde fiskehallen i 1933, var nok forholdene slik uinnvidde tenker seg livet i en fiskehall er; en yrende salgsarena for fersk fisk som nettopp var lastet av båtene, der fiskere, grossister og kunder høylytt forhandlet om pris og kvalitet. I dag er Ph. Thorstensen den eneste bedriften som er igjen av de opprinnelige leietakerne i fiskehallen, men hallen er full av bedrifter dedikert til fisk, sjømat og skalldyr.

 

Kreativ produksjonslinje

Selv om fiskehallen er et gammelt bygg og i utgangspunktet lite egnet for moderne produksjon, var kjærligheten til denne viktige delen av Oslos bybilde utgangspunktet for at Philip Thorstensen i det lengste ønsket å bli i bygget. Verken takhøyder eller planløsninger inviterte til effektivitet. Det var da Philip Thorstensen besøkte en fabrikktråler, og studerte produksjonslinjene om bord, han fikk idéen til hvordan han best mulig kunne optimalisere produksjonen sin i fiskehallen. Sammen med innovative og fremoverlente produksjonsutstyrsleverandører, gikk han i gang med å utvikle det som skulle bli en av landets mest moderne og effektive produksjonslinjer for skalldyr. Fra fryste råvarer påfylles til produktene kommer ut av produksjonshallen, lakelagt i innbydende forpakninger, er det en ubrutt produksjonskjede.

Dette bidrar til høy og jevn kvalitet på samtlige produkter. Skalldyr i lake utgjør hovedtyngden i Ph. Thorstensens sortiment, og med det nye anlegget kan bedriften vokse betydelig, selv med de fysiske begrensningene fiskehallen har.

 

Kvalitetskontroll og sporbarhet

«Når du driver med ferske varer slik som skalldyr, er matsikkerhet og kvalitetskontroll det aller viktigste!», forteller Stian Engstø. «Slurver man på dette feltet, kan det ha veldig kjedelige følger. I tillegg til de krav myndighetene setter, har vi en rekke egne rutiner og prosedyrer rundt produksjonen vår», legger Philip til. «Hvert eneste produkt som forlater vår bedrift er sporbart og dokumentert, og hvert eneste råvareparti laboratorietestes.»

 

Hummerhotell og levende østers

I tillegg til fryste råvarer importerer Ph. Thorstensen også levende skalldyr. Fra Canada og Skottland kommer tegnefanget hummer, som etter ankomst i fiskehallen blir plassert i spesielle kar som gjenspeiler deres originale habitat. Hummerene selges ikke levende videre, men den tiden de lever i fiskehallen, har de det så godt som overhodet mulig.

På Ph. Thorstensens hummerhotell er alle rom opptatt, og Philip forteller at minimal dødelighet vitner om at leveforholdene i karene er optimale. Levende østers er også et populært produkt. Fra krystallklart vann i Canada, leveres østers som virkelig er blitt en suksess i restaurantmarkedet.

 

Skalldyr – en vinner hos gjestene

«Med skalldyr er det lett å imponere gjestene», forteller Stian. «Skalldyr setter enten en ekstra spiss på buffeten, eller du kan gjøre en virkelig «grand slam» og servere sjøkreps eller hummer rett på tallerkenen», sier Philip. «Vårt sortiment er skreddersydd for horeca, og nøye tilpasset bruksområdet. Trenger du reker til en rekecocktail eller rekesalat, eller store saftige reker til et overdådig rekesmørbrød, har vi passende varianter», forteller han.

 

En fiskehall med fremtid

«Vår familie har levd av kvalitet i tre generasjoner, og jeg kan love våre kunder mye spennende også i fremtiden!» Med et lurt smil om munnen kan Philip avslutningsvis røpe at noe stort er på gang på Vippetangen: «Om ikke det yrer av folk i fiskehallen nå, kan jeg love ganske andre forhold om ikke så altfor lenge!»