Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Fersk løk fra Mjøsas bredd

Forfatter: magasinet Gourmet

Fersk løk fra Mjøsas bredd

På Skreia i Østre Toten kommune ligger Balke Gård og Toten Løkpakkeri AS. Her dyrker Odd Hveem og Sissel Landaasen løk av alle slag og sørger for at hele Norge blir forsynt med saftige og friske varer hele året.

Toten – perfekte forhold for grønnsaker
En nydelig sommerdag besøker vi Toten Løkpakkeri. Etter å ha kjørt snirklete veier langs Mjøsa, åpner landbrukslandskapet seg, og store gårder med frodige jorder og åkrer ligger foran oss.

Når vi kommer til Skreia, tar vi av mot Balke kirke, og vi finner Balke Gård rett ved. Her blir vi tatt imot av Odd Hveem og Sissel Landaasen, som skal vise oss gården og bedriften sin, og forklare oss om dyrking og produksjon av løk. Odd kan fortelle at Østre Toten er den kommunen i Norge med størst produksjon av frilandsgrønnsaker, takket være den umiddelbare nærheten til Mjøsa. «Med et meget godt jordsmonn, slik vi har her, og nok vann, ja da trives grønnsakene!», forteller Odd.

En rendyrket løkspesialist
I snart 40 år har virksomheten på Balke Gård vært sentrert rundt løk. Sammen med sin far begynte Odd med dyrking av løk på et område på 2 mål. I dag dyrkes det løk på ca. 500 mål, og Toten Løkpakkeri er en av de største aktørene på løk i Norge. I tillegg til løken, som dyrkes på egen jord, sorterer og pakker Toten Løkpakkeri løk fra syv andre produsenter på Toten, samt for to produsenter fra Vestfold.

Etter hvert som distribusjonen av frukt og grønt måtte tilpasses de store kjedenes krav og rutiner tidlig på 90-tallet, ble det behov for større fellespakkerier, snarere enn mange små aktører. På Balke Gård valgte Odd Hveem, som nå hadde kjøpt gården av sin far, å virkelig satse og bygge et stort mottak og pakkeri for løk. Toten Løkpakkeris vilje til å kontinuerlig investere og foreta nødvendige moderniseringer og utbygginger, har vist seg å være en riktig strategi, da betydelige kunder både i dagligvare og storhusholdning kjøper sin løk herfra.

Løkpakkeri Balke gård

Norsk løk i særklasse
Toten Løkpakkeri produserer og pakker mange typer løk. I Norge dyrkes gul og rød kepaløk, sjalottløk, banansjalott og gul og rød stjerneløk. Både tradisjonell og kinesisk etfedds-hvitløk importeres til Norge og pakkes på gården. For å sikre kundene all den løken de trenger gjennom hele året, importerer også Toten Løkpakkeri løk i sommermånedene, mens vi venter på at den norske løken skal bli klar til innhøsting.

Toten Løkpakkeri har bygget et topp moderne løklager som gjør at sesongen for norsk løk blir lengre og lengre. «Når løken har det så godt som på her på Toten, kan den holde seg i toppform i mange måneder uten at kvaliteten forringes», sier Odd. Når han forteller videre om løken han produserer, lærer vi at den norske løken er i særklasse. I grønnsaks- og løkkretser forskes det betydelig, og en viktig faktor angående grønnsaker er hvor mye tørrstoff det er igjen hvis man fjerner vannet fra råvaren. Det er i tørrstoffet smaken og karakteren sitter, og i norsk løk er det mer tørrstoff enn i utenlandsk løk.

«Norsk løk smaker helt enkelt bedre», sier Odd entusiastisk.

 En artikkel fra SG Gourmet nr 5 2017. Les hele magasinet .

Løk fra Balke gård