Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hvordan tilby noe til alle? Allergi, intoleranse og dietter

Hvordan tilby noe til alle? Allergi, intoleranse og dietter

Gjester med allergi eller intoleranse er også betalende gjester. Og de skal sitte igjen med en like god opplevelse etter å ha besøkt ditt serveringssted som «alle andre».

Men hvordan kan du som driver av et serveringssted gjør dette på en måte som ikke gjør hverdagen din mer stressende eller komplisert?

Vi har sagt det før – den gjennomsnittlige gjesten har blitt mer mottakelig for «trendmat» og nye matoppfinnelser. Det betyr at de tradisjonelle allergi-ingrediensene (som melk, hvetemel, egg, fisk og nøtter) fint kan byttes ut med andre, like gode alternativer, og fremdeles være den samme retten. På denne måten slipper «allergigjesten» å vente på sin egen rett, og bli servert lenge etter resten av bordet (en kjent opplevelse for mange allergikere).

En mulig måte å favne «alle» rundt bordet på, kan være å dele menyen opp i kategorier

  1. Base – la gjesten velge mellom salater (varme eller kalde), wok eller sauser/gryter som er allergivennlige.
  2. Protein – la gjesten velge protein selv. Her kan de som har fisk og skalldyrallergi, eller skal ha halal få bestemme selv. Pass på å ha vegetariske alternativer.
  3. Tilbehør – brød, ris, pasta og poteter. Ha et utvalg som gjør at alle finner noe de kan spise.

Her kan det bli mange spennende sammensetninger!

 

Husk at serveringsstedet alltid er ansvarlig for å liste allergener – det holder ikke å skrive at retten er allergivennlig. Og det viktigste – pass på at det stemmer! Mange allergikere kvier seg for å gå ut å spise. En allergisk reaksjon kan ødelegge flere dager, og potensielt være svært farlig.

Vær tydelig i kommunikasjonen på menyer og i møtet mellom servitør og gjest. Pass på at gjesten føler seg sett og hørt, og vær ekstra oppmerksom på denne gjesten. En gjest med allergi er også en betalende gjest, og er en gjest som ikke nøler med å legge igjen anmeldelser (både gode og dårlige) på diverse nettforum for å informere eller advare andre med allergier eller intoleranse.

Gjør det enkelt for dere selv! Kan rettene dere allerede har på menyen gjøres om litt for å favne bredere?