Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

OPPSKRIFT - Tradisjonell ribbe

Forfatter: Merete Raabe Frantsen

OPPSKRIFT - Tradisjonell ribbe

Det er de juletradisjonene som man har vokst opp med som barn og ung, som man alltid vil forbinde med julen. Og for mange blir det ikke julestemning uten ribbe.

Til 8 porsjoner trenger du:

• 5 kg tynnnribbe eller familieribbe
• 7 1/2 ts salt
• 5 ts pepper
• ca. 5 dl vann

 

Dette gjør du:


1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie, og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.

2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp-ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Folien må være helt tett for at dampingen skal bli vellykket.

3. Forvarm ovnen til 230°C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.

4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200°C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 -2 1/2 time for familieribbe. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang, tykkelsen på kjøttet er likevel den samme. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Triks for sprø svor: mot slutten av steketiden; sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250°c, eller bruk grillfunksjonen. - Følg med, det går raskt!