OPPSKRIFT - Focaccia med blomster

Det er aldri feil å spille på identitet og særpreg. Du kan skape noe som stikker seg ut og blir husket av gjesten. - Lag en focaccia som ser ut som et lite kunstverk og gi blomsterfocacciaen ekstra smak med grønnsaker, urter og krydder. Lekkert på tapasbordet!
Til 1 stk fociaccia
- 25 g gjær
- 7 dl vann
- 1,5 ss flytende honning
- 1 kg hvetemel
- 0,5 ts salt
- 4 ss olje
Forslag til pynt:
Rødløk, tomat, vårløk, gulrot, paprika, frisk sjampinjong, hvitløk, ramsløk, chili, sesamfrø, grovhakkede cashewnøtter, frø, sopp, oliven, sukkererter, chilipulver og friske urter som salvie, oregano, timian, rosmarin.
Rør ut gjær i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett honning, og ha i hvetemel og salt. Elt deigen sammen, den skal være litt løs. Ha olje over deigen, dekk den til og hev til dobbel størrelse, i ca. 45 minutter.
Noen tips til toppingen:
- Kutt grønnsaker i de formene du ønsker, enten i skiver, strimler eller terninger. Hvor tykt eller tynt du kutter vil påvirke hvor mye grønnsakene stekes.
- Legg urter i sitronvann, så holder de bedre på fargen.
- Skal du bruke sopp, squash eller aubergine, bør disse freses raskt i en panne slik at de slipper vann.
- Tørk grønnsakene med litt papir, eller del dem opp for å unngå for mye fuktighet.
Klem ut deigen på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan lage én stor focaccia eller dele deigen i mindre deler. Press deigen ned med fingertuppene og lag små groper. Hell over litt olje og strø på flaksalt. Legg på urter, grønnsaker, frø eller nøtter og dryss over tørkede krydder om du ønsker. Det gjelder å jobbe litt raskt, for deigen vil fortsette å heve. Trykk grønnsakene litt ned i deigen, da holdes de mer på plass og blir litt beskyttet mot varmen. Stek focacciaen på 200°C på over- og undervarme i ca. 30 minutter. Legg et ark bakepapir over pynten mot slutten av steketiden dersom det ser ut til at noe skulle brenne seg. Avkjøl focacciaen på rist.
Foto og oppskrift: matprat.no.