Smilefjesordningen: Slik får du kontroll!
En smiley som smiler fra øre til øre, - selv i en hektisk førjulstid.
En trygghet for gjesten, og en mulighet for deg til å vise at restauranten din tar matsikkerhet på alvor.
Tipsene til et bredt smilefjes:
1. Rene flater: Sørg for at kjøkkenet og serveringsområdene alltid er rene og ryddige. Dette gir et godt inntrykk, og hjelper deg også på vei til å sikre at du oppfyller hygienekravene.
2. Hold deg oppdatert: – På gjeldende regler og forskrifter fra Mattilsynet. Dette inkluderer alt fra håndtering av råvarer til avfallshåndtering.
3. Opplæring av ansatte: Sørg for at alle ansatte er godt informert om hygienerutiner og matsikkerhet. Regelmessig opplæring og tett kommunikasjon kan bidra til å unngå feil og sikre at alle vet hva som forventes.
4. Vær forberedt på inspeksjoner: Ha alle nødvendige dokumenter og rutiner lett tilgjengelig for inspeksjoner. Dette inkluderer internkontrollsystemer og farevurderinger.
5. Digitale verktøy? – Kan være lurt å bruke for å holde oversikt over hygiene og matsikkerhet. Dette kan gjøre det enklere å registrere avvik og følge opp tiltak.
Sånn skal det gjøres: Dette er de beste skussmålene du kan få! - Og ja, dette er faktisk en reell tilbakemelding til et lite og driftig serveringssted.
En siste sjekkliste:
- - Meldeplikt og internkontroll: Sørg for at alle nødvendige meldinger er sendt inn og at internkontrollen er oppdatert.
- - System på renholdet: En god plan for regelmessig rengjøring av kjøkken, utstyr og serveringsområder, - som også er mulig å følge opp når set koker som verst.
- - Håndtering av råvarer: Sjekk at alle råvarer er riktig lagret og håndtert for å unngå forurensning. Vær obs på at råvarene i førjulsserveringen kan ha andre håndteringskrav enn råvarer dere bruker ellers i året.
- - Sporbarhet og merking: Sørg for at alle produkter er riktig merket og organisert, spesielt med tanke på allergener.
- - Snakk med hverandre! Har alle i restauranten den kunnskapen de trenger? Legg til rette for oppdateringer og god kommunikasjon, selv om det er hektisk.
Driver du serveringssted, men er ikke med i Smilefjesordningen? Les mer om ordningen her.
Hva er det tilsynet egentlig sjekker når de banker på hos deg? Les saken fra Mattilsynet her
Les også:
Sjekkliste for jule- og vintersesongen
Hygieneguide for travle restaurantdager
Vi har samlet våre beste renholdstips i en egen e-bok. - Se her: