This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Fagartikler

Klimasmart servering

«Klimasmart mat» har blitt det nye trendordet i bransjen, og det er kanskje ikke så rart? Nyere forskning viser at matproduksjon antakelig bidrar til et sted mellom 20 og 30 prosent av den menneskeskapte, globale oppvarmingen. Hva bør vi være bevisst på, og hva slags grep gir størst effekt?

Read more

Smarte miljøvalg

Finnes det noen enkle tips, råd eller regler vi kan følge? - Eller inspirasjon til en grønnere servering? Noen valg er enkle å ta, andre er mer kompliserte. Hvilke valg gir det laveste karbonavtrykket?

Read more

Tips og inspirasjon

Omlegging av serveringssvanene er egentlig en gladnyhet for deg som er kokk: Nå har du mulighet til å være kreativ og eksperimentere med nye retter og smaker. - Og gjør du dette smart, kan det kanskje lønne seg for bunnlinja, også?

Read more

Forutsigbarhet i hotelldrift

Det er vel ingen hemmelighet at hotell- og restaurantnæringen er det segmentet med størst svingninger i omsetningen gjennom året. Da kreves det litt ekstra for å kunne ha en forutsigbarhet og være forberedt på det meste.

Read more

Lokale mattradisjoner i Norge

Rikdommen fra havet er helt avgjørende i tusener av år og har vært avgjørende for mange lokalsamfunn. Sjømatnæringen er fortsatt selve ryggraden i kyst-Norge. I tillegg er Norge også en nasjon med lange landbrukstradisjoner.

Read more

Deilige marginvinnere for kantinelederen

Ofte er lettvinte produkter økonomisk fornuftige i seg selv; da sparer du ressurser på forberedelsestiden. Noen matvarer koster rett og slett litt mindre i innkjøp, og noen produkter gir deg igjen litt ekstra igjen for pengene:

Read more

Smilefjes på restauranter - hvordan fungerer det?

Vi er opptatte av hva vi spiser, og blir stadig mer selektive når det kommer til matservering. For gjesten er plakatene med smilefjes informative og positive innslag i restaurantjungelen, men hvor viktige er de egentlig for deg som skal drive et spisested?

Read more

Slik utformer du en god meny

Kan menyen være trigger for å lokke gjester? – Og har menyen noen betydning for dere som står på kjøkkenet? Her er noen smarte råd til deg som skal sette sammen en restaurantmeny.

Read more

8 gode tips til å få flere kunder

Hva som er musikk i restauranteierens ører? – Den lune lyden av summende, fornøyde stemmer som fyller restauranten. Men folk kommer ikke strømmende av seg selv. Kan det finnes noen smarte knep?

Read more

Slik får du kontroll på allergener

Det må være enhver kokks skrekk å lage mat som gjesten kan bli syk av! Siden desember 2014 har vi hatt klare regler om merking av allergener som skal gjøre restaurantgjestens hverdag litt tryggere. Har du kontroll på alle?

Read more

7 gode tips til salatbaren

Kanskje følger kantinekonseptet ditt en fast oppsatt meny eller oppskriftspakke? Du har likevel lov til å gjøre noen grep for å tilføre det lille ekstra til salatbaren.

Read more

Tre tips til en sunnere kantine - Servicegrossistene AS

Vi pushes til å spise sunnere, og mange av kantinegjestene begynner gradvis å akseptere at lunsjtallerkenen kan bestå av litt mindre kjøtt. – Og har du tenkt på at om du selger mindre kjøtt og mer grønt, kan det bli lønnsomt for kantinedriften, også?!

Read more

Derfor er vegetariske alternativ så viktig

Det blir ikke lenger sett på som spesielt sært og rart å prøve seg som vegetarianer. Det er blitt vanligere å gå for en kjøttfri familiemiddag innimellom, og en stadig økende andel av befolkningen, velger også å kutte ut kjøtt helt.

Read more

Hvordan får man skjenkebevilling?

Skal du starte et serveringssted og ønsker å skjenke alkohol, er det lurt å planlegge. Søknadene må være inne minst tre måneder før man planlegger oppstart, og det er kommunen du skal servere i som avgjør saken.

Read more

Julebordsguiden for restauranteiere

Er det én gang i året nordmenn spanderer på seg litt ekstra når de skal ut og spise, er det i julebordstida. Stemningen er høy, og forventningene til den rette julefølelsen likeså. – Men hva skal egentlig til for å tilfredsstille kresne julegjester?

Read more

Hva må på plass før du starter restaurant?

Når det kommer til servering av mat og drikke, er det et omfattende regelverk som må følges. Har du derimot kontroll fra første stund, er det få bransjer som kan være så spennende og morsom som serveringsbransjen!

Read more

Slik gjør du restauranten mer bærekraftig

Å satse på bærekraft i en bedrift handler ikke bare om å 'være snill med miljøet'; det er smart og lønnsomt også. Med en forbruker som blir stadig mer bevisst og mektig, bli det å ha en ren samvittighet et stadig viktigere konkurransefortrinn.

Read more

Fremtidsrettede råvarer til kantinen

Hva er «hot» og hva er «not», og hvilke råvarer går det egentlig mest av i en kantine? Her er en oversikt over råvarer som er populære nå, og som også vil ha en plass i norske kantinebuffeter i fremtiden.

Read more

Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantinen

Det egentlig ingen stor kunst å gjøre overskuddsmaten til en ren ressurs for kantinedriften. Så lenge Mattilsynets regelverk blir fulgt, handler det egentlig bare om å ha den rette innstillingen – og en liten klype kreativitet.

Read more

Fakta og myter om matallergier

Stadig flere må av ulike grunner unngå en eller flere matvarer i kostholdet sitt. Dette stiller krav til deg som serverer mat til mange. Hva er egentlig forskjellen på intoleranse og allergi? Og hvilke allergener må du opplyse om? Se de vanligste mytene, og få fakta her.

Read more

Vegetariske oppskrifter til kantinen

Driver du kantinekjøkken, må du hele tiden ta hensyn til gjesten. Stadig flere forbrukere velger bort kjøtt, og mange bedrifter forventer kjøttfri alternativer i kantinene. Hvordan kan vi lage kjøttfri mat som blir en suksess? Her er noen enkle tips til hvordan du kan lage et spennende repertoar av kjøttfri retter.

Read more

5 fordeler med rotgrønnsaker

Lite miljøavtrykk, kortreist, rimelig og helsefremmende. Hva er egentlig hemmeligheten til de trauste rotgrønnsakene, og hvorfor har de fått så godt innpass i den moderne restauranten?

Read more

Slik får du hjelp til å starte restaurant

Før restaurantdrømmen skal bli virkelighet, er det mye som skal på plass før dørene endelig kan åpnes. Da er det godt å vite at det er noen med erfaring som kan hjelpe deg på veien. Få veiledning av en grossist som har hjulpet andre, – mange ganger før.

Read more

Slik får du tak i spesialvarer

Du kan selvfølgelig gjøre egne avtaler med en gård i nabolaget eller bestille leveranser fra importør på egen hånd, men Servicegrossistene gjør det enda litt enklere for deg: Her får du tak i både de vanlige varene du trenger og lokale nisjevarer i én og samme bestilling.

Read more

5 ting du ikke visste om Servicegrossistene

Servicegrossistene har et langt land å betjene. Med sin lange erfaring i storhusholdningsbransjen og sine mange spennende møter med mennesker, dukker det opp ett og annet du kanskje ikke visste om Servicegrossistene

Read more

Spennende krydder i hverdagen

Noen kryddere skaper julestemning. Andre minner om påske, og sommersesongen har sin særegne dufter. – Men hva kan kryddere gjøre med et helt vanlig restaurantmåltid?

Read more

Akevitt – mer enn bare én type

I 1531 mottok den norske erkebiskopen Olav Engelbrektsson en flaske med sterkt vann. Nyheten ble kalt Aqua Vitae – livets vann – og skulle hjelpe mot enhver tenkelig innvortes sykdom. Den skandinaviske spesialiteten har forandret seg mye siden den gang, men den er mer trendy enn på lenge.

Read more

Slik kan du øke holdbarheten på frukt og grønt

Det er spesielt 3 faktorer som har betydning for lagring av frukt og grønnsaker; temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Noen produkter mister smak ved å oppbevares for kaldt, som tomat og agurk, mens andre bør absolutt lagres kjølig. Her får du noen gode råd om oppbevaring.

Read more

Riktig nedfrysing kan gi deg mindre matsvinn

Enten om du lager en næringsrik grønnsakskraft på avkutt som du vil ta vare på til senere eller om du vil fryse ned et parti av den herlige BBQ-sausen til den travle grillsesongen: driver du med servering, må du være litt forsiktig med maten du selv lager, og da er det er ikke helt rett frem å få maten i fryseren.

Read more

Derfor er rett leveringsdag så viktig

Det skal ikke bare dreie seg om hvilken leveringsdag som er viktig for grossisten, men også om hvilken leveringsdag som passer best for deg! Grossisten har nemlig omsorg for varene som leveres, og ønsker at du skal få dem trygt inn på kjøla før bilen kjører videre med neste leveranse.

Read more

Har du den beste innkjøpsavtalen?

Mange serveringssteder har innkjøpsavtaler som er tilpasset sin virksomhet. Har du en avtale som matcher din? Tenk over hvilke behov som er viktigst for deg. Et eventuelt bytte kan være verdt det, for å gjøre hverdagen din litt enklere.

Read more