Fagartikler
8 økonomiske storkjøkkentips
Trenger du inspirasjon til økonimisk og effektiv storkjøkkendrift? Her får du åtte knep!
Bærekraft i glasset
Kundene dine krever bærekraft både på tallerkenen og i glasset. Hvordan kan du sette bærekraft på drikkekartet?
Klimasmart servering
«Klimasmart mat» har blitt det nye trendordet i bransjen, og det er kanskje ikke så rart? Nyere forskning viser at matproduksjon antakelig bidrar til et sted mellom 20 og 30 prosent av den menneskeskapte, globale oppvarmingen. Hva bør vi være bevisst på, og hva slags grep gir størst effekt?
Smarte miljøvalg
Finnes det noen enkle tips, råd eller regler vi kan følge? - Eller inspirasjon til en grønnere servering? Noen valg er enkle å ta, andre er mer kompliserte. Hvilke valg gir det laveste karbonavtrykket?
Tips og inspirasjon
Omlegging av serveringssvanene er egentlig en gladnyhet for deg som er kokk: Nå har du mulighet til å være kreativ og eksperimentere med nye retter og smaker. - Og gjør du dette smart, kan det kanskje lønne seg for bunnlinja, også?
Grønnsaker, frukt, korn og poteter: - Klimaredderne!
Hva er de «snillere» matvarene? Et forskningsteam sammenliknet 369 studier om global oppvarming som resultat av matproduksjon, fra hele verden. Dette fant de ut.
Forutsigbarhet i hotelldrift
Det er vel ingen hemmelighet at hotell- og restaurantnæringen er det segmentet med størst svingninger i omsetningen gjennom året. Da kreves det litt ekstra for å kunne ha en forutsigbarhet og være forberedt på det meste.
Lokale mattradisjoner i Norge
Rikdommen fra havet er helt avgjørende i tusener av år og har vært avgjørende for mange lokalsamfunn. Sjømatnæringen er fortsatt selve ryggraden i kyst-Norge. I tillegg er Norge også en nasjon med lange landbrukstradisjoner.
Denne fleksibiliteten får du med Servicegrossistene
Stressende storkjøkken-hverdag? Servicegrossistene kjenner horeca-bransjen godt og vet at hvert serveringssted har sine behov og preferanser.
Derfor er Servicegrossistene et godt valg for din kantine
Visste du at Servicegrossistene er den grossisten som leverer til flest offentlige kantiner i Norge? Servicegrossistene er en erfaren leverandør både for kundene som vet hva de vil ha, og for dem som trenger en hjelpende hånd.
Fordelene med en kjøttfri dag i kantinen
Det sies at den rimeligste gjesten vi vil ha i fremtiden, er den vegetariske gjesten. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er mange fordeler med kjøttfri servering!
5 måter å utvide tilbudet i kantinen for bedre lønnsomhet
Mange kantiner driver hovedaktiviteten sin rundt lunsjserveringen. Kan en kantine gjøre noe for å begrense ettermiddagsrushet til burgersjappa på hjørnet? Og hva med han som trenger en energiboost til treningsøkta – som kommer til en stengt kantine?
5 vanlige fallgruver alle kantineledere bør unngå
Det er knyttet mange utfordringer til jobben som kantineleder, og noen fokusområder kan ha mer å si for de totale resultatene enn andre. Hvilke fallgruver bør unngås?
Slik øker du lønnsomheten i salatbaren i kantinen
Det er forståelig at buffeten er populær blant lunsjgjestene. Mange mennesker skal ha mat på kort tid, og alle skal få en bit av det de liker best. - Men hvordan drifte en buffetservering mest mulig fornuftig?
Deilige marginvinnere for kantinelederen
Ofte er lettvinte produkter økonomisk fornuftige i seg selv; da sparer du ressurser på forberedelsestiden. Noen matvarer koster rett og slett litt mindre i innkjøp, og noen produkter gir deg igjen litt ekstra igjen for pengene:
Smilefjes på restauranter - hvordan fungerer det?
Vi er opptatte av hva vi spiser, og blir stadig mer selektive når det kommer til matservering. For gjesten er plakatene med smilefjes informative og positive innslag i restaurantjungelen, men hvor viktige er de egentlig for deg som skal drive et spisested?
Slik får du bedre forutsigbarhet i restauranten
Til deg som skal etablere deg i restaurantbransjen for første gang: Hvordan kan du legge en god plan og slippe fordyrende overraskelser? Her er noen gode tips!
Smarte tips til å håndtere lavsesongen
Stille perioder er kritiske for alle som driver restaurant; inntektene stopper opp og usikkerheten melder seg. – Da er det godt å vite at det finnes muligheter!
Slik utformer du en god meny
Kan menyen være trigger for å lokke gjester? – Og har menyen noen betydning for dere som står på kjøkkenet? Her er noen smarte råd til deg som skal sette sammen en restaurantmeny.
8 gode tips til å få flere kunder
Hva som er musikk i restauranteierens ører? – Den lune lyden av summende, fornøyde stemmer som fyller restauranten. Men folk kommer ikke strømmende av seg selv. Kan det finnes noen smarte knep?
Dette MÅ du vite om hygiene i restauranten
Noen av det viktigste du må forholde deg til som restauranteier, er de hygieniske reglene. Kompliserte og strenge greier, men la oss hjelpe deg litt på vei.
Slik får du kontroll på allergener
Det må være enhver kokks skrekk å lage mat som gjesten kan bli syk av! Siden desember 2014 har vi hatt klare regler om merking av allergener som skal gjøre restaurantgjestens hverdag litt tryggere. Har du kontroll på alle?
7 gode tips til salatbaren
Kanskje følger kantinekonseptet ditt en fast oppsatt meny eller oppskriftspakke? Du har likevel lov til å gjøre noen grep for å tilføre det lille ekstra til salatbaren.
Tre tips til en sunnere kantine - Servicegrossistene AS
Vi pushes til å spise sunnere, og mange av kantinegjestene begynner gradvis å akseptere at lunsjtallerkenen kan bestå av litt mindre kjøtt. – Og har du tenkt på at om du selger mindre kjøtt og mer grønt, kan det bli lønnsomt for kantinedriften, også?!
Små tiltak for mer fornøyde gjester i kantinen
Det er kanskje ikke all verden som skal til. Gjestene forlanger ikke hvite duker og gullbestikk i en kantinerestaurant, men noen grep kan du ta for å heve gjestenes lunsjopplevelse litt ekstra.
Dette bør du ALLTID ha i kantinen for å få bedre forutsigbarhet
Med en god forutsigbarhet og med en kundegruppe som kjøkkenet kjenner godt, er kantinen kanskje den takknemlige typen serveringssted å administrere. Likevel kan det oppstå utfordringer som gjør at planene må endres.
Derfor er vegetariske alternativ så viktig
Det blir ikke lenger sett på som spesielt sært og rart å prøve seg som vegetarianer. Det er blitt vanligere å gå for en kjøttfri familiemiddag innimellom, og en stadig økende andel av befolkningen, velger også å kutte ut kjøtt helt.
Hvordan får man skjenkebevilling?
Skal du starte et serveringssted og ønsker å skjenke alkohol, er det lurt å planlegge. Søknadene må være inne minst tre måneder før man planlegger oppstart, og det er kommunen du skal servere i som avgjør saken.
Julebordsguiden for restauranteiere
Er det én gang i året nordmenn spanderer på seg litt ekstra når de skal ut og spise, er det i julebordstida. Stemningen er høy, og forventningene til den rette julefølelsen likeså. – Men hva skal egentlig til for å tilfredsstille kresne julegjester?
Hva må på plass før du starter restaurant?
Når det kommer til servering av mat og drikke, er det et omfattende regelverk som må følges. Har du derimot kontroll fra første stund, er det få bransjer som kan være så spennende og morsom som serveringsbransjen!
Slik gjør du restauranten mer bærekraftig
Å satse på bærekraft i en bedrift handler ikke bare om å 'være snill med miljøet'; det er smart og lønnsomt også. Med en forbruker som blir stadig mer bevisst og mektig, bli det å ha en ren samvittighet et stadig viktigere konkurransefortrinn.
Fremtidsrettede råvarer til kantinen
Hva er «hot» og hva er «not», og hvilke råvarer går det egentlig mest av i en kantine? Her er en oversikt over råvarer som er populære nå, og som også vil ha en plass i norske kantinebuffeter i fremtiden.
Slik får du fornøyde vegetariske gjester i kantinen
De fleste har godt av å ha en helt kjøttfri dag innimellom, men en stadig økende andel av befolkningen velger av ulike grunner å kutte ut kjøtt helt. - Hvordan legge best mulig til rette for et fullverdig lunsjtilbud for alle?
Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantinen
Det egentlig ingen stor kunst å gjøre overskuddsmaten til en ren ressurs for kantinedriften. Så lenge Mattilsynets regelverk blir fulgt, handler det egentlig bare om å ha den rette innstillingen – og en liten klype kreativitet.
Slik øker du kompetansen hos dine kantinemedarbeidere
Mangel på kompetanse kan skape frustrasjon både i bedriften og for den ansatte selv, og det øker også risikoen for at kritiske feil kan oppstå. Her er noen tips til hvordan du kan styrke kompetansen til de ansatte i kantinen.
Fakta og myter om matallergier
Stadig flere må av ulike grunner unngå en eller flere matvarer i kostholdet sitt. Dette stiller krav til deg som serverer mat til mange. Hva er egentlig forskjellen på intoleranse og allergi? Og hvilke allergener må du opplyse om? Se de vanligste mytene, og få fakta her.
Tradisjonelle retter i kantinen med en moderne vri
Med små grep kan du bruke de samme råvarene du og gjestene er vant til, og samtidig tenke litt utenfor lunsjboksen.
Vegetariske oppskrifter til kantinen
Driver du kantinekjøkken, må du hele tiden ta hensyn til gjesten. Stadig flere forbrukere velger bort kjøtt, og mange bedrifter forventer kjøttfri alternativer i kantinene. Hvordan kan vi lage kjøttfri mat som blir en suksess? Her er noen enkle tips til hvordan du kan lage et spennende repertoar av kjøttfri retter.
Få mer ut av kostøret med bedre lønnsomhet i kantinen
Hvordan skal du klare å skape lønnsomhet når du skal har som mål å drive en spennende og variert kantine? Her er kanskje ikke fasiten, men noe tips og triks:
5 fordeler med rotgrønnsaker
Lite miljøavtrykk, kortreist, rimelig og helsefremmende. Hva er egentlig hemmeligheten til de trauste rotgrønnsakene, og hvorfor har de fått så godt innpass i den moderne restauranten?
Fordeler og ulemper med singelfryste varer
Singelfryste varer – en velsignelse eller en forbannelse? I restaurantverdenen er meningene ganske delte. Her er noen av de mest debatterte argumentene – for og imot.
Suksesshistorie - Bedehuset i Larvik
Muligheter finner du over alt! I Larvik bygget Pål Taklo fra Nordfjordeid opp sin restaurantdrøm «Bedehuset».
Slik får du hjelp til å starte restaurant
Før restaurantdrømmen skal bli virkelighet, er det mye som skal på plass før dørene endelig kan åpnes. Da er det godt å vite at det er noen med erfaring som kan hjelpe deg på veien. Få veiledning av en grossist som har hjulpet andre, – mange ganger før.
Slik får du tak i spesialvarer
Du kan selvfølgelig gjøre egne avtaler med en gård i nabolaget eller bestille leveranser fra importør på egen hånd, men Servicegrossistene gjør det enda litt enklere for deg: Her får du tak i både de vanlige varene du trenger og lokale nisjevarer i én og samme bestilling.
5 ting du ikke visste om Servicegrossistene
Servicegrossistene har et langt land å betjene. Med sin lange erfaring i storhusholdningsbransjen og sine mange spennende møter med mennesker, dukker det opp ett og annet du kanskje ikke visste om Servicegrossistene
Spennende krydder i hverdagen
Noen kryddere skaper julestemning. Andre minner om påske, og sommersesongen har sin særegne dufter. – Men hva kan kryddere gjøre med et helt vanlig restaurantmåltid?
Akevitt – mer enn bare én type
I 1531 mottok den norske erkebiskopen Olav Engelbrektsson en flaske med sterkt vann. Nyheten ble kalt Aqua Vitae – livets vann – og skulle hjelpe mot enhver tenkelig innvortes sykdom. Den skandinaviske spesialiteten har forandret seg mye siden den gang, men den er mer trendy enn på lenge.
Slik kan du øke holdbarheten på frukt og grønt
Det er spesielt 3 faktorer som har betydning for lagring av frukt og grønnsaker; temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Noen produkter mister smak ved å oppbevares for kaldt, som tomat og agurk, mens andre bør absolutt lagres kjølig. Her får du noen gode råd om oppbevaring.
Slik kan du redusere matsvinn i restauranten
Har du tenkt på hva matsvinn gjør med bunnlinja? Her får du noen enkle tips som kan gi deg en boost til å ta noen grep.
Slik bør du forberede restauranten til høstsesongen
Hvordan skal vi forholde oss til det store matutvalget på høsten, og hvordan kan vi bevare sensommerens godfølelse så lenge som mulig? Her er noen tips til hvordan du kan forberede serveringsstedet nå når sommeren er på hell.
Trendy tilbehør som øker bunnlinja
Det dukker stadig opp noen nytt i det norske kjøkkenet – og trender kan du være med på å skape selv! La det hele begynne med de små detaljene; tilbehøret.
Holdbarhet på potet - alt du trenger å vite
Poteten er hverdagshelten i grønnsaksverdenen, med sin brede anvendelighet og sterke rotfeste i mattradisjonene våre. Den er også kjent for god holdbarhet gjennom den lange, nordiske vinteren.
Hvilke grønnsaker bør du kjøpe fryst?
Det har skjedd mye innen fryseteknologien det siste tiåret, men er frossent blitt et fullgodt alternativ til ferskt? Frosne grønnsaker har steget i status, men meningene er fortsatt mange.
Riktig nedfrysing kan gi deg mindre matsvinn
Enten om du lager en næringsrik grønnsakskraft på avkutt som du vil ta vare på til senere eller om du vil fryse ned et parti av den herlige BBQ-sausen til den travle grillsesongen: driver du med servering, må du være litt forsiktig med maten du selv lager, og da er det er ikke helt rett frem å få maten i fryseren.
Enkle grep kan redusere matsvinn og øke fortjenesten
Har du tenkt på hva matsvinn gjør med bunnlinja? Så mye som en tredjedel av maten serveringsbransjen produserer blir aldri spist. Her får du noen tips som kan gi deg en boost til å ta enkle grep.
Derfor bør du velge en grossist som leverer alt
Drømmer du om å spare tid og energi i storkjøkkenhverdagen din? Å ha ett bestillingspunkt og én leverandør for alt du trenger kan være både praktisk og økonomisk.
Derfor er rett leveringsdag så viktig
Det skal ikke bare dreie seg om hvilken leveringsdag som er viktig for grossisten, men også om hvilken leveringsdag som passer best for deg! Grossisten har nemlig omsorg for varene som leveres, og ønsker at du skal få dem trygt inn på kjøla før bilen kjører videre med neste leveranse.
Slik får du full oversikt over dine varebestillinger
Er du av de som liker å ha full oversikt over varer ut og inn av restauranten? – Som higer etter full kontroll på om du har alt du trenger til rett tid, og samtidig kontroll på bunnlinja?
Har du den beste innkjøpsavtalen?
Mange serveringssteder har innkjøpsavtaler som er tilpasset sin virksomhet. Har du en avtale som matcher din? Tenk over hvilke behov som er viktigst for deg. Et eventuelt bytte kan være verdt det, for å gjøre hverdagen din litt enklere.
Derfor bør du ha en innkjøpsavtale i stedet for å gå på butikken
Det begynner å bli tomt på lageret, og dere trenger pålegg og suppeingredienser for uka som kommer. Kjapt og greit å sende en av de ansatte på butikken og få unna innkjøpene. Men er dette egentlig så smart?