OPPSKRIFT - Speket eggeplomme

Saltede og tørkede eggeplommer krever god tid, men resultatet er nydelig. Et finrevet dryss av den gyllengule plommen er prikken over i’en i salat, til tapas eller over nykokt pasta.
Du trenger:
• 300 g salt
• 200 g sukker
• 4 egg
Slik gjør du:
Bland salt og sukker og hell halvparten i en liten form. Lag små groper med litt mellomrom (bruk den butte enden av et egg til å lage gropene). Skill egg og legg én og én plomme i gropene. Dryss over resten av salt- og sukkerblandingen slik at eggeplommene er helt dekket. Dekk formen med plastfolie eller lokk. Sett i kjøleskap i 24 timer. Forvarm stekeovnen til 60 °C. Legg litt bakepapir på et stekebrett. Løft eggeplommene forsiktig ut av saltblandingen og skyll dem godt i kaldt vann. Tørk vekk så mye som mulig av vannet. Legg eggeplommene på stekebrettet og plasser brettet midt i stekeovnen. Bruk steketermometer, da blir det lettere og kontrollere temperaturen i ovnen. La eggeplommene tørke i ovnen i ca 2 døgn, til de er tørre og faste. Oppbevar eggeplommene mørkt og kaldt i et tett glass med lokk. Oppbevart riktig har de en holdbarhet på minst 1 måned.
Tips:
I denne oppskriften trenger du bare eggeplommer, men ikke kast eggehvitene! - De er dyrebare ressurser, og du kan lage mye godt av dem. Hva med marengs eller pikekyss, eggehviteomelett eller en suffé?
Foto og oppskrifter: matprat.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)