Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

SG.no vil være utilgjengelig 28.jan kl.16 - 30. jan. kl.16 Les mer

OPPSKRIFT - Nøttestek med pistasj og tranebær

Forfatter: Gourmet

OPPSKRIFT - Nøttestek med pistasj og tranebær

Lag julefest for vegetarspisende gjester med en nydelig nøttestek. Som vegetarisk alternativ til den tradisjonelle julematen er denne super, og det er ikke sikkert veggisene får ha den i fred!

Oppskrift til 8 porsjoner

Du trenger:

  • 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2 rødløk
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 ss olje
  • 2 båter hvitløk
  • 150 gr arborioris (risottoris), eventuelt perlebygg
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 200 gr aromasopp (fersk)
  • 100 gr mandler
  • 100 gr pistasjnøtter
  • 50 gr smuldret brød
  • 125 gr hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
  • 1 rød chili
  • revet skall av 1 sitron
  • 2 egg
  • 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 200 gr tranebær
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Slik gjør du:

Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Finhakk rødløk, stilkselleri og hvitløk. Fres løk og selleri til det er mykt og blankt. Ha i hvitløk og fres med i et minutt. Tilsett ris og la den frese til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og rør inn i risen litt etter litt. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente. Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt. Skjær den ferske soppen i skiver og fres den i en varm stekepanne i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt. Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper. Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg. Smør en form og fordel tranebærene i bunnen.

Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180°C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Skjær rundt kanten på formen med en kniv for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.

Tips:

  • Server nøttesteken som en egen rett med friske grønnsaker og saus.
  • Friske urter kan godt erstattes av tørkede, men halver mengden.
  • Steken kan gjøres vegansk ved å kutte ut ost og egg. Den vil likevel holde fasongen.
  • Steken kan forberedes dagen før, men vent med å blande inn eggene til rett før den skal i ovnen.

Oppskrifter og foto: matprat.no