OPPSKRIFT - Magnars bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk. Denne bacalaogryta er lett å lage. – Perfekt mat både til hverdag og til festlige anledninger.
Du trenger:
- 1 kg utvannet klippfisk (ca. 600 gr. tørket)
- 2-3 store løk
- 1 kg potet
- 1 (2) stk. rød chili evt. spansk pepper
- 4 fedd hvitløk
- 1 boks hakkede, hermetiske tomater
- 6-7 tomater, flådde, evnt. hermetiske
- 2-3 ss tomatpure
- 3 dl god olivenolje
- 2-3 dl vann
Slik gjør du:
Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 3-4 cm tykke biter. Her anbefales det å bruke loins eller filet uten skinn og ben. Klippfisken vannes ut i 12-24 timer, avhengig av hvor salt den er. Bytt gjerne vann. Skjær poteter og løk i ca. ½ cm tykke skiver. Finhakk hvitløk og chili. Varm olivenoljen i en kasserolle, trekkes litt til side og avkjøles noe. Legg fisk, poteter og løk, hvitløk, chili, tomater og hermetiske tomater lagvis i en stor kjele, gjerne med potet i bunn. Rør ut tomatpureen i litt vann og hell den i kasserollen. Hell olivenoljen over og kok opp, la stå og småkoke på svak varme ca. 1 time under lokk, gjerne lenger. Rist lett på kasserollen av og til, så det ikke brenner seg fast i bunn, men IKKE rør i bacalaoen. Alternativt kan hele bacalaogryten settes i en ovn på ca. 125 grader i ca. 2 timer. Server bacalaoen rykende varm fra gryten, strø gjerne over finhakket persille like før servering. Serveres med ferskt olivenbrød ved siden av, også utmerket med noe spansk eller portugisisk i glasset.
– Bon Appétit!