OPPSKRIFT - Bakst med en vri

Vi har samlet noen av årets største bakefavoritter. - God vårbakst!
TikTok-trenden trippel sjokoladebolle
Til ca. 20 boller trenger du:
Fyll:200 g sjokolade i biter eller sjokoladepletter
Glasur: 200 g sjokolade i biter eller sjokoladepletter
Pynt: 200 g sjokolade som strimles eller hakkes
Slik gjør du:
- Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
- Ha hvetemel, gjær, melk, egg, sukker, salt og malt kardemomme i en bakebolle, men hold igjen 1 dl melk til senere.
- Elt sjokoladebolle-deigen i en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes resten av melken litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett smør i terninger og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt inn.
Tips: Ta gjerne «glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den «kort» og revner – elt litt til.
- Dekk til bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse i ca. 1 time.
- Mens deigen hever kan du smelte en sjokoladeplate til sjokoladeglasur og lage pynt av sjokolade.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Del deigen i emner på ca. 100 gram. Legg en stor sjokoladebit inn i hvert emne, trill runde boller og sett dem på en stekeplate dekket med bakepapir.
- La dem heve under plastfolie eller et kjøkkenhåndkle i 20-30 minutter.
- Stek sjokoladebollene midt i ovnen ved 220 °C i 8–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
- Dypp bollene i sjokoladeglasur og dryss over sjokoladepynt.z
Oppskrift og bilde: matprat.no
Prinsessekake med pistasjkrem
Prinsessekake med pistasjkrem er en variant av den tradisjonelle kaken med vaniljekrem. Vi har brukt pistasjnøtter i den søte gjærbaksten og melisglasur på toppen. Garantert en suksess til kaffen!
Ingredienser til deig:
2 ½ dl melk
1 pakke gjær
75 g sukker
1 ts salt
1 egg
1 ts malt kardemomme
500 g hvetemel
100 g smør
Pistasjekrem:
Slik gjør du:
- Varm melken til den er fingervarm (37 °C) og smuldre i gjæren. Tilsett sukker, salt, egg, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsetter du det romtempererte smøret litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Lag pistasjekremen ved å piske sammen eggehvite, romtemperert smør, og hakkede pistasjenøtter.
- Ta til siden ⅓ av deigen og trykk den ut i bunnen av en hjerteform. Kjevle resten av deigen til et rektangel og smør på pistasjkremen. Rull sammen og del i ca. 2 cm tykke skiver. Legg stykkene oppå bunnen.
- Dekk kaken med plast eller et klede, og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Pensle kaken med egg og stek på nederste rille i ovnen ved 200 ºC i 15–20 minutter. Avkjøl på rist.
Oppskrift og bilde: brodogkorn.no
Egg i rundstykke
Til 10 boller trenger du:
Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Kok eggene i 5–10 minutter, avhengig av hvor kokt du vil ha egget. Avkjøl i kaldt vann.
Tips: Ha i litt konditorfarge i kokevannet, så blir eggene fargerike og fine!
- Del deigen i 10 emner og trill dem til runde kuler. La dem hvile i 15-20 minutter.
- Form bollene til pølser og legg dem rundt hvert sitt egg. Legg rundstykkene på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk rundstykkene med plast eller et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter,
- Pensle rundstykkene med egg, og dryss over valmuefrø.
- Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.