Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Bagel Day

Bagel Day

Offisiell eller ikke: 15. januar feirer bagel-elskende amerikanere National Bagel Day. – Og hva passer vel bedre enn å kick-starte et nytt år med å servere et ferskt og nysmurt bakverk?

Kjært barn med lang historie

Bagel, biegel, bougel... Antakelig stammer navnet vi bruker i dag fra tysk «bougel», som betyr armbånd. Både navnet og oppskriften på den runde delikatessen, kan variere i forskjellige områder til ulike tider. Selve bakverket sies å kunne spores helt tilbake til slutten av 1500-tallet, til det sirkelformede, polske brødet “obwarzanek”. I Krakow i Polen sies det at brødet ble gitt til kvinner i barsel.

 

Oppskrift på amerikanske bagels

Bagels kokes før de stekes - det gjør dem saftige og myke inni, og perfekt sprø utenpå. Du kan lage dem "naturell" eller med en blanding av valmuefrø, linfrø og sesamfrø - bruk det du liker best.

Bageldeig (én bakeporsjon):

20 g gjær

600 g hvetemel

0,5 ts salt

1 ss flytende honning

ca. 4 dl vann

25 g smør (kan sløyfes)

ca. 12 ss valmue-, lin-, chia- sesamfrø eller andre frø

 

Til koking:

1,5 l vann

2 ss sukker

0,5 ts natron (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

 1. Ha hvetemel i en bakebolle og smuldre i gjær. Eltingen av deigen vil gjøre at gjæren blander seg godt inn.
 2. Ha i salt, honning og vann, men hold tilbake litt av vannet (ca. 1/2 dl).
 3. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter, til den er smidig og fin. Spe eventuelt med resten av vannet ved behov.
 4. Ha i smør og elt i 5 minutter til, eller til smøret er godt blandet i deigen. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, 45-60 minutter.
 5. Del deigen i 10-12 emner. Bruk gjerne en vekt for å få lik størrelse på alle emnene. (Emnene i denne oppskriften er beregnet til å veie ca. 90 g).
 6. Trill emnene til runde boller og la dem hvile i 5 minutter.
 7. Trykk et hull i midten av bollene, bruk tommelfingeren eller baksiden av en rund sleiv. Hullet bør være ca. 5 cm stort. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter.
 8. Kok opp en vid kjele med vann, sukker og eventuelt natron. Legg i 2-3 bagels og la dem trekke i ca. 2 minutter på hver side.
 9. Løft forsiktig bagelen over i en skål med frø, og legg dem deretter på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan alternativt steke bagelsen «naturell», eller pensle dem med egg og drysse på frøene.
 10. Sett stekebrettet midt i ovn på 200 °C og stek i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Server bagels med kremost og syltetøy, eller hva med en bagel med eggerøre? En toast med bagel, svinenakke og pære er også skikkelig snadder! 

 

Test ut toppinger:

Amerikanerne liker bagelene sine med røkelask, kremost, smør eller syltetøy. Bagels kan også nytes med andre toppinger: Prøv med chevre eller Snøfrisk, avocado, tomat og løk, peanøttsmør og banan, lekkert kjøttpålegg, hummus, pastrami eller ultra-amerikansk marshmallows-fluff. 

Andre ideer:
 • Tomat-, løk-, kremost- og avocado-bagel.

 • Marinert kylling med mozzarella-bagel: Smaker som saftig kyllingpizza.. 

 • Sydhavsdrøm-bagel: Bland ferskpresset limejuice med kremost. Smør bagelen med kremosten og topp med revet kokos, ristede makademia-nøtter og litt raspet limeskall.

 • Sjokolade-, hasselnøtt- og jordbær-bagel: Smør en bagel med Nugatti, Nutella eller et hjemmelaget nøttepålegg på en lett ristet bagel. Topp med oppkuttede jordbær og hakkede hasselnøtter.

 

Server bagels på frokostbuffeten, til lunsjserveringen eller som møtemat. – De runde, lubne godsakene er alltid populære.

Oppskrift og bilde fra matprat.no.

Andre kilder: holidayinsights.com, daysoftheyear.com, holidayscalender.com.