Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Norske Matdestinasjoner - Orlando Bar og Grill -

Forfatter: Servicegrossistene

I det lille tettstedet Fauske, ved E6’en, midt mellom Mo i Rana og Bodø, finner du et spisested litt utenom det vanlige. De blå neonskiltene og frihetsgudinnen på trappa ønsker deg velkommen inn. Idet du trår over dørterskelen, glemmer du tid og sted; her er du midt i de glade 60-årenes Amerika! - Og selvfølgelig står deilig, raus dinermat på menyen.

 

En helt annen verden

Alt er som det skal være på en ekte, Amerikansk diner: Bringebærrøde diner-booths og ikoniske, sjakkrutete gulv. Amerikanske bilskilt dekorerer veggene, glossy kitch-figurer holder menyen, og jukeboksen er selvfølgelig på plass. Du trenger ikke være Am-frelst for å la deg begeistre av alt dette! Medeier og kjøkkensjef Thomas Torleifsen er en av dem som har vært med å utvikle Orlando Bar og Grill fra oppstarten.

– Orlando er jo i utgangspunktet et sted nesten uten konkurranse, sier han. – Det er dermed rett og slett et godt knippe ildsjeler som har stått bak dette stedet, en gjeng dedikerte mennesker som virkelig vil vise at dette er mulig!

 

Den populære Am-style-baren lyser opp i sentrumsgatene i Fauske (Foto: Orlando Bar og Grill)

 

Imponerte amerikanere

Orlando Bar og Grill åpnet midt under pandemien, i september 2020. Da hadde idéutvikleren bak konseptet allerede brukt 7 år på å bygge opp drømmen sin. Dette er ikke et sted med sammenraskede tilfeldigheter som skal «se» amerikansk ut. Det meste av interiøret er ekte vare, importert fra statene, samlet fra auksjoner brukthandlere over hele USA.

– Enkelte av veggene er sikker flyttet på 3-4 ganger for å få stedet akkurat som vi vil ha det, sier medeier Thomas, – en gjest skal være her bra mange ganger for å få med seg alle detaljer! For litt siden, hadde vi par amerikanere fra Florida innom: For dem var stedet vårt mer amerikansk enn ekte, amerikanske dinere. – Vi har gjort det så gjennomført at selv amerikanere blir imponerte!

 

Stor frihet for gourmetkokkene

Dette er en amerikansk diner som går i retning av gourmetservering. Kokkene som jobber her er opprinnelig fine dining-kokker fra hvitdukede restauranter. Her på Orlando Bar og Grill får de stor frihet til å utfolde seg i råvarer.

– Kjøkkenet vårt er egentlig en stor lekeplass for oss som er glade i å lage mat, sier Thomas entusiastisk. Så lenge vi har de rette kokkene som kan tingene sine, får de gjøre det de vil. Vi har en meny som vi varierer ganske mye gjennom året. Gjestene skal få ulike opplevelser hver gang de er innom. Vi liker også at folk skal få smake råvarer de ikke har smakt før. – Akkurat nå jobber vi med grossisten vår, Arne Sjule, for å få tak i alligatorkjøtt!

– Vi ønsker å drive en så bra restaurant som mulig. Vi fokuserer heller på gode råvarer enn å hele tiden tenke på pris og fortjeneste. Vi har fått mye skryt av gjestene våre. Både konseptet og maten slår godt an!

 

Selvfølgelig er jukeboksen på plass et sted som dette! - Og driverne gleder seg til å kunne invitere gjestene sine til levende musikk når muligheten snart åpner seg. (Foto: Orlando Bar og Grill)

 

Samlingssted for hele bygda

Skulle tro at en amerikansk bar og grill bare er et sted for rustne, voksne?

– På Orlando er alle aldersgrupper hjertelig velkomne, sier kjøkkensjefen. – På en vanlig lørdag begynner kanskje dagen med pensjonister som er innom for en kopp kaffe og kake. Ut over dagen kommer barnefamiliene innom for å spise lunsj eller middag, og fra klokken 23, tar nattens fugler over: I kjelleren pumper diskorytmene, og stedets unge voksne utfolder seg. I etasjen over sitter en noe eldre garde med ølglassene foran seg, mens country og blues høres fra høyttalerne. – På det ene bordet kan det sitte en gjeng 20-åringer, og på nabobordet sitter kameratgjengen i 60-åra. Om du er 2 år og er innom her med familien om formiddagen, eller du har rundet 50 og skal ta deg en dart-runde med gutta i baren ut i de små timer, skal du få en like god opplevelse hos oss.

 

En smak av den amerikanske folkesjelen

Skal man først lage et amerikansk konsept, må det bli skikkelig amerikansk. – Og USA er jo faktisk en smeltedigel av mattradisjoner og smaker. Om sommeren bugner menyen av sjømat. Selvfølgelig skal du få en råflott hummer og reker og hvite bobler akkurat som en amerikaner ville spist dem. Om høsten fyller viltkjøttet opp grillen, og gjestene deler jakthistorier over en Bud eller en bourbon. Spare-ribs og stedets klassiske burger går det mye av, og dem får du servert hele året. – Og visste du at barnemenyen rett og slett er halverte versjoner av alle de gode rettene som de voksne får servert? Selvfølgelig skal både store og små gjester få en skikkelig smak av Amerika!

 

Hver minste detalj teller, både når det gjelder interiør og servering. (Foto: Orlando Bar og Grill)

 

Sushi-suksess

Alt går ikke helt etter planen når en skal drive servering under en pandemi.

– Men det er fordelen med å ha dyktige kokker, sier Thomas, – de kan snu seg raskt og finne nye løsninger. Da det ble restriksjoner i alkoholserveringen, gikk vi over på å selge take-away som vi selv kjørte hjem til kundene. Under nedstengningen forsynte vi sultne fauskeværinger med sushi og asiatiske retter; mat som ikke passer så godt inn i konseptet til Orlando, men som slo an som take-away. I fremtiden vil vi fortsette å kjøre videre med det amerikanske konseptet, leke oss med nye råvarer og matidéer. – Og når det blir mulig, vil vi invitere til konserter og levende musikk i baren.

 

Samarbeidet med Arne Sjule

– Vi har et utrolig godt samarbeid med Servicegrossistene, sier Thomas. – Vi ligger jo midt mellom Arne Sjule og SG Bodø, og har en god dialog med dem begge. Vi kjøper alt av varer fra dem: Drikke, ferskvarer, tørrvarer og non-food, og de er veldig gode på kvalitet. Gjennom grossisten får vi det vi trenger av importvarer, – dem har vi jo en del av, inkludert en stor samling av amerikanske merker i øltårnet vårt. De er også flinke til å finne gode, lokale varer for oss; oster fra nærområdet, for eksempel, og når vi skal lage husets majones, er lokale, ferske egg en selvfølgelig ingrediens i den amerikanske oppskriften vår.

– Grossisten var faktisk på ballen allerede før vi startet opp. Et år før åpning, kikket de over dørterskelen og ble begeistret for konseptet vårt. De var med på å gjøre plassen til det den er blitt i dag. – Og jeg tror de synes det er litt gøy å ha en kunde som oss, som kan utfordre dem litt! – Dette er et sted som beviser at amerikansk matkultur er så mye mer enn bare burgere og spare-ribs!

 

 

Les mer om våre andre Norske Matdestinasjoner: 

Sundvolden Hotel 

Arendal Herregård spa og resort

Kulå Bowling 

Ladekaia

Namsskogan Familiepark & Hotell