Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Norske Matdestinasjoner - Lofoten Food Studio

Forfatter: Servicegrossistene

Er du over snittet interessert i god mat, eller ønsker deg en matopplevelse litt utenom det vanlige? I Lofoten Food Studio inviterer en av Norges aller beste kokker deg hjem til seg til et uforglemmelig måltid i sin lille ett-bords restaurant. - Og det er ikke sikkert du får vite hva som er på menyen før du setter deg til ved bordet.

 

Flerestjerners restaurant i egen stue

Kokk og matentusiast Roy Magne Berglund er en av Norges mest anerkjente sjømatkokker. Han har vært på kokkelandslaget i mange år, gitt ut flere kokebøker og briljert ved grytene på noen av landets beste restauranter. Nå har han flyttet hjem til det lille fiskeværet Ballstad i vakre Lofoten og han har gjort uthuset sitt om til kjøkken og restaurant. Gjennom hele året inviterer han til sesongbaserte festmåltider i de rustikke, sjarmerende lokalene. 10-14 heldige gjester får plass om gangen, til en 12-retters matopplevelse i den åpne kjøkkenløsningen. Alt fra profilerte Michelinkokker til vanlige matelskere reiser ut hit til den lille bygda i havgapet for å oppleve at Roy Magne skaper magi med verdens beste råvarer.

 

Roy Magne Berglund liker å utfordre gjestene sine med tradisjonsmat med sin egen vri. Gamle tradisjoner møter kreative tvister i grytene hans. (Foto: Lofoten Food Studio)

 

Lidenskap for unike råvarer

Lofoten har de siste årene blitt et møtested for folk som har en dyp lidenskap og mye kunnskap om mat. Det er få som konkurrerer med hverandre her. I Lofoten kjenner folk hverandre, og det ligger naturlig for folk her ute å hjelpe andre med å lykkes. Dessuten er veien til gode ideer som regel ganske kort: Om en kokk ønsker seg nye råvarer, kan de dyrkes av naboen eller sankes i omgivelsene. Selv har Roy Magne en stor urtehage og mengder av rabarbra som gjestene hans får en smakebit av gjennom sesongen. God fisk, skalldyr og lofotlam er området viden kjent for, men Lofoten har er overraskende rikt på andre godsaker, også; frittgående gris, Angus-fe, lam, kje, lokal ost, bær, og tangprodukter.

– Vi gjør jo alt selv her, sier Roy Magne - Vi skaffer råvarer, bretter servietter, stryker og vasker. Da betyr det litt ekstra at gjestene får en litt unik opplevelse når de er hos meg, og at de får en smak av stedets lokale delikatesser!

 

Kommer du til Ballstad, er sjømat en selvfølge på menyen. (Foto: Lofoten Food Studio)

 

Kulturopplevelse rundt bordet

– For bare få år siden hadde jeg ikke trodd at konseptet mitt kom til å bli så populært, sier den erfarne kokken. – Interessen for god mat har virkelig eksplodert!

I Lofoten Food Studio, har pågangen blitt stadig større. På en vanlig lørdag i sommerhalvåret, må han ofte sette 27-30 håpefulle gjester på venteliste. Han ønsker å holde antall gjester nede og konsentrere seg om kvaliteten på maten og opplevelsen.

– Jeg må være komponist, ikke bare for å sette sammen smakene, men for å skape den rette stemningen for at alle gjestene skal få en god måltidsopplevelse. Det er viktig at alle føler seg sett, og at alle får ta del i måltidet. Å skape en god atmosfære er helt nødvendig i et konsept som dette.

 

Modige gjester

Det er faktisk ikke gitt at alle gjestene kjenner hverandre før de samles rundt bordet i Lofoten Food studio. Ofte får de ikke vite hva som er på menyen, heller. Mesterkokker, turister og generelt matinteresserte folk fra hele verden kommer for å smake, nyte og lære om mat her hos Roy Magne, – Og etter et par glass med god vin, stiger stemningen, sier han. – Gjestene utvider sine egne horisonter når de er her. Jeg synes folk er modige!

– Det er faktisk ganske mange unge som kommer hit for å nyte et lengre måltid, også. Ungdommen er mye flinkere og mer bevisst på mat og kvalitet enn jeg kan huske vi var i min ungdom. Det kan sitte 20-åringer her sammen med eldre feinschmeckere. Sånt blir jeg litt imponert av!

 

Kunstner bak grytene

Roy Magne er en mann med stor skaperglede, og har alltid et prosjekt på gang. Han liker å kjenne på presset til å prestere og utfordre seg selv, en erfaring han har med seg fra årene på kokkelandslaget. Samtidig liker han friheten til å skape det han vil.

– Kjøkkenet er en lekestue for meg, sier han entusiastisk, – det må ikke bli for alvorlig! Det er en befrielse å kunne eksperimentere ved grytene helt på egne premisser. Min kone lurer på om matlaging kan være en slags rus for meg. Det gir meg i hvert fall mye å skape noe for andre! Det hender ofte at gjestene reiser seg og gir meg applaus etter måltidet: Det viser at det er god stemning rundt bordet, og da blir jeg lykkelig!

 

Nærhet til råvarer i verdensklasse. (Foto: Lofoten Food Studio)

 

Lek med tradisjon og smaker

Lofoten Food Studio er stadig på jakt etter nye smaker og smakskombinasjoner. Roy Magne tar som regel utgangspunkt i tradisjonelle retter og liker å legge til en overraskende touch. Han har hatt perioder der han kan servere internasjonalt inspirert mat; mat fra Australia, USA, Frankrike, Asia eller Italia, blant annet. I koronatiden har mesterkokken servert mye lokalt.

– Det kan jo gjerne serveres en makron til kaffen, men det er lite som slår en godt bakt lefse, gjerne med en litt uventet vri. Jeg kjøper for eksempel gjerne trøfler som jeg kan supplere til lokale råvarer. Nøkkelen er å være litt åpen for nye smaker og kombinasjoner. Det er kanskje en fordel å være norsk, også; da er man ikke så konservativ i stilen.

– Det å ta ting dag for dag og lage det man føler for, er fantastisk artig! sier han entusiastisk.

Én råvare han kommer over, kan være utgangspunkt for flere retter og kan tilberedes på flere måter. Han liker også å komme til grossisten sin og spørre; «Hva har du til meg i dag?»

– Men selv om vi liker å ha en litt spontan serveringsstil her, må vi ha en plan, sier Roy Magne. – Da er det godt å ha Servicegrossistene å lene seg på.

 

Samarbeid med Servicegrossistene

– Jeg har en veldig god dialog med ServiceNord Engros i Harstad. Vi har funnet en fin rytme sammen. De kan levere utenfor sortimentet, og de hjelper meg gjerne med å finne råvarene jeg ønsker meg. – Det er de gode på! For meg er det viktig med kontakten med en grossist som kjenner meg. Jeg liker ikke å sitte for meg selv og klikke i en nettbutikk. Da tar jeg heller en telefon eller stikker innom og slår av en prat. De er veldig behjelpelige, - men jeg er jo ganske avhengig av det, også! Servicegrossistene hjelper meg med å skaffe lokale oster, tilgjengelige skalldyr og sjømat, og vin og drikkevarer fra leddene de bruker.

– Det aller meste jeg trenger av mat, får jeg gjennom grossisten. I tillegg har jeg også noen lokale kontakter jeg kjenner godt; for hvorfor få fisk fraktet langveisfra når man kan få den fersk fra gode venner her i Lofoten?

– Alt handler om logistikk, da går alt bra. Når vi får alt til å gli lett med en god samarbeidspartner, er det gøy å være kreativ bak grytene!

 

 

 

Les mer om våre andre Norske Matdestinasjoner:

Sundvolden Hotel 

Arendal Herregård spa og resort 

Kulå Bowling 

Ladekaia 

Namsskogan Familiepark & Hotell 

Orlando Bar og Grill