Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Britannia Hotel

Forfatter: Gourmet

Britannia Hotel

Midt i Trondheim sentrum finner vi byens storstue i ny prakt. Med respekt for det originale, samt den moderne gjests krav til et 5-stjernes hotell, skinner Britannia Hotel igjen over byen. Hotellet som opprinnelig ble bygget for å huse engelske overklasseturister på laksefiske, er nå et nyoppusset praktbygg. I dag tilbyr hotellet både tilreisende og Trondheims egne borgere unike opplevelser enten du bor her, eller besøker en av restaurantene eller barene.

Fasade, fukt og forpliktelser

Etter å ha blitt geleidet inn i den sagnomsuste salen «Palmehaven» av kjøkkensjef Espen Aunaas, og blitt servert trondheimsbrent Kjeldsberg kaffe av tunge kaffekanner av engelsk Sheffield-kvalitet, gledet vi oss til å høre mer om hotellet som etter tre års oppussing åpnet 1. april 2019. Kjøkkensjefen Espen kunne fortelle at da Odd Reitan kjøpte hotellet i 2015, var det i en meget dårlig forfatning. Den umiskjennelige fasaden står fortsatt, men med store fuktskader i omtrent alle etasjer, måtte det omfattende arbeider til. Det meste av konstruksjonen måtte bygges på nytt.

Redningen for Britannia Hotel var at oppussingsprosjektet var en handling som kom fra hjertet mer enn hjernen og excel-ark. Meldingen fra eieren var klar;

«Redde det som reddes kan. Hotellet skal føres tilbake til original stand så langt det er mulig.» Odd Reitan kommuniserte tydelig at for hotellet gjaldt det 100-års planer, og ingen snarveier eller ønske om rask profitt. Reitan følte seg forpliktet, med hensyn til både seg selv og Trondheim by, å sette i stand Britannia Hotel til glede for samtid og fremtid. Nå står hotellet rustet for minst 100 år med videre drift.

 

En ny start

Ettersom Britannia Hotel måtte holdes lukket i tre år, var det i bunn og grunn et helt nytt hotell som åpnet 1. april 2019. Men et så langt driftsopphold var det naturlig at omtrent hele arbeidsstokken var byttet ut, og at hotellet måtte «kjøres inn» helt på nytt. Espen Aunaas forteller at dette gikk over all forventning. Hotellet har stort fokus på dyktige medarbeidere, og på kjøkkenet og i restaurantene er de fleste faglærte. Dette skaper et meget godt fagmiljø, der man hver eneste dag lærer noe nytt. Som på de fleste ypperste hoteller og restauranter verden over, er miljøet internasjonalt, og man glemmer ofte man er i Trondheim og Norge. Plutselig hersker det franske- eller middelhavsstemninger på kjøkkenet, noe som også smitter over på gjestene. Gastronomien på Hotel Britannia er et «grand hotel» verdig. Har man besøkt ulike «grand hotels» i Europa finner man gjerne et bredt spekter serveringskonsepter. Her er Britannia intet unntak:

 

I den legendariske Palmehaven serveres gjestene frokost fra á la carte i kombinasjon med en buffet, og søte fristelser fra hotellets egne konditorer venter deg til kaffen. På lørdager er Palmehaven også arena for Britannia Hotels Afternoon Tea. Klassiske engelske forbilder i kombinasjon med det ypperste av lokale råvarer har gjort Britannias Afternoon Tea viden kjent hos et bredt publikum. I Speilsalen tilbys Britannias berømte lunsjbord, og den flotte salen fra 1918 er også byens kanskje mest attraktive lokalitet når det kommer til selskaper og bankettservering.

 

Trondheim er byen som har satt Norge på det internasjonale spisekartet, og flere av landets aller beste restauranter finner du her. Espen Aunaas har selv lang fartstid fra Heidi Bjerkans Credo som er kåret til Norges beste restaurant. Med verdensmester i kokkekunst, Christopher Davidsen og hans restaurant i Speilsalen på hotellet, har Trondheim fått nok en destinasjon fra både norske og internasjonale matelskere. Sommelier og 4-dobbel vinkelner-norgesmester Henrik Dahl Jahnsen regjerer både i den meget rikholdige vinkjelleren og i restauranten, og sammen med hotellet skaper han den ultimate smaksopplevelsen for gjestene. Har du besøkt Britannia opp gjennom tidene, har du ganske sikkert spist en «kjeller-biff» i Jonathans mat og vinkjeller. Kjellerrestauranten har gjenoppstått som Jonathan Grill, og inviterer til en grillopplevelse utenom det vanlige. Sentrert midt på hvert bord, finner du en japansk Robata-grill som gir deg muligheten til å grille din egen biff og grønnsaker. Denne måten å tilberede sin egen mat på, skaper en helt egen matopplevelse, og den gode stemningen er umulig å unngå.

 

Britannia Hotel har selvfølgelig et bartilbud et 5-stjernes hotell verdig. Britannia Bar er alt du kan forlange av en hotellbar, samt mye mye mer. På dagtid kan du bestille mat fra et spennende cafékart, og på kveldstid kan du innta Head Bartender Øyvind Lindgjerdets verden av drinker, cocktails og unike smakskombinasjoner. Vinelskere som besøker hotellet har også mye godt i vente. I Britannias vinbar, som mer eller mindre minner om et «walk-in closet» der nystrøkne skjorter og kjoler er byttet ut med 8.000 flasker, saftige spekeskinker og spennende oster, er virkelig en oase!

 

Britannia Hotel har også sitt eget Brasserie som ikke er en blåkopi av parisiske forbilder. Brasserie Britannia er en unik, uformell restaurant som mer er en crossover mellom et klassisk, fransk brasserie og en amerikansk Diner. Dette er restauranten med høyt tempo og god, løssluppen stemning, som etter hvert som døgnet blir eldre, forvandles til en pulserende klubb med rytmer fra spennende DJs og et fristende barkart. I sommer berømmet VG brasseriet på Britannia Hotel med terningkast 6, og det er imponerende for et stort hotell etter kun noen måneders drift.

 

Hotell Britannia:

  • 5- stjernes hotell midt i Trondheim, åpnet i 1870. Har i snart 150 år blitt ansett som Trondheims beste hotell.

  • Er et av de historiske, og i tillegg medlem av kjeden The Leading Hotels of the World.

  • Har huset keisere og konger, britisk overklasse, politikere, polfarere og internasjonale stjerner.

  • Stengte sommeren 2016 for rennovering, og åpnet igjen i april 2019.

  • Hotellet har 257 nyoppussede rom og suiter, spa og fitnessavdeling, moderne konferansefasiliteter og flere ulike restauranter.

 

Har du lyst til å lese mer om våre kunder? Les om Du verden Tromsø eller suksesshistorien fra Dyreparken i Kristiansand.

Eller prøv Britannias egen oppskrift på deres vannbakkels. Se oppskrften på Britannias hvite svane her.

 

 

Bilder lånt fra Britannia Hotel