Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Påskens tradisjoner – marsipan, påskeegg og lam

Publisert: 15.03.2021 Oppdatert: 15.03.2021 Forfatter: Helene Strand

Påskens tradisjoner – marsipan, påskeegg og lam

Påsken er en av flere høytider med sterke tradisjoner. Store tradisjoner når det gjelder mat, er blant annet påskelammet, marsipan og egg – men hvorfor har vi fått disse mattradisjonene i Norge?

Historiske tradisjoner virker salgsfremmende, og marsipanen er definitivt en historisk tradisjon som startet allerede i middelalderen. Før påsken var det forbudt med melkeprodukter og kjøtt. Med mandler, senere blandet med sukker, fikk vi den tradisjonelle kransekaken. Både kransekaken og marsipanen inneholdt kun matvarer det var lov å spise i fastetiden, og slik ble dette populære produkter.

 

Luksusproduktet marsipan

Marsipan ble også sett på som et luksusprodukt i Norge, og det ble servert på større fester. På bankettene helt tilbake til middelalderen, var det vanlig å servere mindre retter – og marsipanfigurer ble flittig brukt for å overraske gjestene. De store festene ble holdt rundt juletider og påsken – og derfor er de enda en del av vår store tradisjon ved disse høytidene.

 

Påskeegg på alle måter

Påskeeggenes opprinnelse stammer fra at symbolet på et nytt liv, og Jesus oppstandelse ble også forbundet med egg. I tidligere tid, stoppet hønene å legge egg i den mørke perioden på året, og verpingen startet som oftest rundt påsken, da dagene ble lenger og det ble lysere ute. Rundt påsketider er det derfor ekstra mye egg å finne, både på frokosttallerkenen, som påskeegg og marsipanegg.

 

Det tradisjonsrike lammet

Påskelammet er en tradisjon som stammer fra jødenes ritual om å slakte og spise lam på skjærtorsdag, dagen før den store påskefeiringen. I dag er langtidsstekt lammelår en tradisjon hos mange norske husstander, og det finnes flere måter du kan servere deilig lam på. Både langtidsstekt, grytestekt og med masse spennende krydder som gir den perfekte opplevelsen for gjestene.

 

Flere påskerelaterte temaer finner du her:

 

Ta også en titt på magasinet vårt, Gourmet. Her finner du alle våre tidligere utgaver.