Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Grill til mange!

Grill til mange!

Det forventes gjerne litt ekstra av en god grillkokk, spesielt når gjestene er ekstra sultne. Og mange.

3 disipliner innen grilling

Som grillkokk er det noen metoder du bør kunne - i hvert fall vite litt om. Etter amerikansk grilltradisjon finnes det 3 retninger innen grilling:

Grilling: Steke mat fort på høy varme, ofte over 180 grader. Egner seg best til mindre stykker kjøtt: For å forsegle kjøttet raskt og beholde saften inni. Mer delikate varer som grønnsaker, kylling og fisk kan også grilles, men over en noe lavere varme.

Barbeque: Her er det snakk om større stykker kjøtt og lavere varme, over lengre tid. Fra 100 til 120 grader. Når du brukes gassgrill, kan du skru ned temperaturen. Bruker du kull, bør du fylle på kull en gang i timen og jobbe mer med indirekte varme. Ønsker du en touch av røktsmak, kan du også legge på litt treflis.

Smoking: Ekstremversjonen av barbeque, men med enda lavere temperatur, fra 50-80 grader – og med mer røyk. Skal man gjøre det på amerikansk vis, kan man helst bruke biter eller flis av eik, lønn, hickory, mesquite, epletre eller kirsebærtre. Smoking tar også lang tid, opp mot et døgn, og er ofte ikke en grillteknikk som anbefales å gjøres av førstegangs-grillere.

Bruk litt tid på å sette deg inn i de disiplinene som passer best for din serveringsstil. Kanskje du kan være med og hjelpe til i en grillseanse med andre kokker? Det er mye å lære av andre erfarne grillmestere.

 

«Alt kan grilles»

Om vi ser til grillelskende land, som USA eller Australia, er det langt fra bare T-bonesteak og burgere som havner på grillen. ‘Bring what you want to grill up’, som australerne sier det, - og det er det lov til å overraske gjestene! Et par gode grilltips som kanskje får deg til å tørre å utforske litt bredere:

Tips til grilling av fisk: Havets delikatesser grilles enklest i aluminiumabakk, men noen norske fisketyper, som makrell, kan gjerne grilles hel. Tenk middelhavsgrilling; rens den, snitt den i skinnet og ha den hel på grillen. Pensle underveis. Du kan også kjøre en asiatisk variant med sitrongress, lime og chili. Og tørrfisk på grillen? – Det går også an! Vann den først ut med vann tilsatt smaker, som for eksempel grønn te, sammen med honning og chili. Da blir kjøttet lett marinert og får en god, rund umami-smak på fisken.

Tips til steking av svinekoteletter: Begynn med å steke og presse alle overflater på høy varme. Ha kjøttet over i en aluminiumsbakk over lavere varme over lenger tid. Ha i litt pils eller mørkt øl, smør, hvitløk, ingefær og røkt paprika og la det putre ferdig. Da får du en helt fantastisk saus i samme slengen. Ønsker du en snillere vri? Prøv øl, hakket jordbær og smør.

 

Prøve noe helt nytt?

Usikker på hvordan nye råvarer oppfører seg på grillen? Start forsiktig på indirekte varme på bakk eller folie, og med små porsjoner, - og sørg for godt med (annet) tilbehør i bakhånd.

- Krabbe, kreps eller andre skalldyr

- Tacorull: Lefseruller med valgfritt fyll

- Pizza: På pizzastein eller på aluminiumsfolie.

- Stek grønnsaker hele: Paprika, små tomater, squash, auberginer, mais og forkokte nypoteter

- Løk: Endrer fullstendig smak på grillen!

- Grillspyd? – Uendelige muligheter!

 

Og som med alle typer kokkelering: Les deg gjerne opp på gode grunnoppskrifter, men lag din egen vri!

 

Fargerik grilltallerken.jpg

Enkelt og lekkert når både hovedrett og tilbehør tilberedes over flammene.

 

Bakst på grillen

Tenk så lettvint: Forberede en leiv som legges på grillen – og metter mange. Det er bare én viktig ting å passe på når du skal bake på grillen: Vær forsiktig med varmen! Indirekte varme og god tid er ofte lurt, slik at deigen blir skikkelig gjennomstekt. Bruk gjerne et fast underlag for å hindre at deigen henger seg fast i grillristen.

- Bruscetta

- Ficelle (tynne baguetter)

- Brødpinner (med spekeskinke?)

- Pull-apart-brød

- Müslibrød (med blåmuggost?)

- Arme riddere (med kremost?)

- Porsjonsfocaccia

Se oppskrifter på brodogkorn.no

 

Grillede søtsaker

Desserten kan også grilles! Sørg for å ha en god plan og start stekingen tidlig på lav temperatur. Gi maten tid til å bli skikkelig søt og gjennomlun og får litt av grillsmaken. Husk også at du kan tilsette mye spennende smak med marinader, penslinger og sauser. Tør å prøve ut litt!

- Sommerens bær i foliebakk med eplejuice eller likør

- Skiver av vannmelon, nektarin, hel banan, ananas

- Eplebåter og rabarbra i folie med sukker og kanel

- Kjeks – som tilbehør til is og bær

- Smuldrepai med lun frukt

- Kringle på pinne

- S’mores med marshmallows og sjokolade

 

Tilbehøret som smaker sommer

Frukt og bær kan brukes til all slags kjøtt og grillmat, både marinader, sauser og tilbehør, og jordbær ER jo norsk sommer. Du kan for eksempel lage en god salsa av jordbær som tilbehør til grillmaten, det blir ikke så veldig annerledes enn å for eksempel ha en mangosalsa til. Du kan også grille jordbærene og bruke dem som tilbehør.

 

Kilder: nrk.no, brodogkorn.no, frukt.no, matprat.no, thespruceeats.com (amerikansk matside)

Les mer:

Fakta om grill. Bli en grillmester!

Heftig grilltilbehør

Markedsføring om sommeren