Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

O`jul med din alkoholfrie glede

Forfatter: Erik Wallentin

O`jul med din alkoholfrie glede

Er det mulig å nesten glemme at det du drikker til julematen er alkoholfritt? Ja, nå har alternativene blitt så mange og så gode at også de som må styre unna eller ligge lavt kan få full julestemning. Med de rette produktene og god matching, kan den alkoholfrie gjesten slå seg løs og bli like lønnsom som de øvrige gjestene.

Opptur

Stadig flere velger bort alkoholen av en rekke ulike grunner. Noen vil også redusere totalen ved å drikke alkoholfri øl til akevitten. Det har tidligere gjerne vært forbundet med nedtur, men det kan like gjerne bli en opptur. Suksessen kan ligge i å være kreativ med alternativene til vin, og kresen i valg av øl.

 

Maten trenger syre

Tradisjonelle juleretter er gjerne ganske salte, noe som krasjer med tanninene i de rødvinene som har mer enn bittelitt. Da er det ingen krise å velge den bort uansett. Det viktigste er at drikken renser fettet fra munnhulen. Og både ribba, pinnekjøttet og lutefisken har nok av dette. Alkoholen er i seg selv en fettrenser. Men syrene i en fruktmost eller en sider gjør den samme jobben. Epler og sitrus er fruktaromaer som fungerer enten det er vin, sider eller most. Drikken bør helst være nokså tørr for å virke frisk og rensende, med andre ord; lavest mulig på sukker.

 

Bruk bær!

Der man gjerne ville hatt rødvinens frukt- og bæraromaer til å matche tallerkenen, kan man ta utgangspunkt i den vinen man ellers ville brukt. Til kalkunen har man gjerne lette rødviner med «lyse» aromaer som bringebær, rips og kanskje en dæsj kirsebær. Bruk disse bærene i en frisk most! Dette kan du også bruke til juletorsken.

 

Men tanninene?

Til mindre salte, men fortsatt fete kjøttretter, kan vi trenge litt tanniner. Det kan du finne i skallene på mørke bær. Ville du hatt en Cabernet Sauvignon eller en Syrah, kan du bruke most av henholdsvis solbær eller bjørnebær med litt krekling. Primitivo er dominert av blåbær, som du også gjerne kan ha litt av i de andre mostene også. Fruktighet er det som skal balansere syren. Skal du servere andebryst, kan du blande alle de mørke fruktene og bærene, både i sausen og i glasset.

 

Mindre bivirkninger

Men fortsatt er nok øl med eller uten akevitt den mest foretrukne drikke til julemat. Nå er det ikke lenger bare de store bryggeriene som leverer  alkoholfrie øl. Vi ser en stadig voksende underskog av småbryggerier som leverer både juleøl og en rekke andre stiler innenfor definisjonen alkoholfri, med kvalitet som imponerer. Det er flere måter å lage alkoholfritt øl på, alle med noen uønskede bivirkninger som bryggerne stadig flinkere til å minimere. Man kan blant annet fjerne det meste av alkoholen med fordamping, og aller helst ved lavt trykk, og dermed ditto temperatur. Samtidig fjerner man da en del smak.

 

Prosent uten promille

Den metoden som ser ut til å være mest brukt er å starte en langsom gjæring med gjærstammer som tåler lav temperatur og stoppe før alkoholen bikker 0,7 %. Det er nemlig grensen for alkoholfritt øl. Ja, det er litt, men du må styrte så mange så fort for å få promille at det i praksis er umulig. Og uten gjæringen får man ikke laget de viktige frukt-esterene. Da blir det vørterøl.

 

Klar for julematen? Her finner du en oppskrift på klassisk lutefisk. Eller hva med den tradisjonsrike rømmegrøten?

 

Les Gorumet nr. 5 2019 her