Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Populær i flere tusen år

Populær i flere tusen år

Løk er en av verdens eldste kulturplanter, og plantefamilien Allium, som løkfamilien heter, består av rundt 600 arter. Løk er allsidig og kan brukes til det meste, og er stappfull av sunne antioksidanter.

Løkplanten stammer opprinnelig fra Asia, og det finnes kilder som sier at løk har vært dyrket her i Norge helt siden vikingtiden. Den vanligste løktypen i Norge er kepaløk, som finnes i gul og rød variant. Sorter som salatløk og sylteløk er underarter av kepaløk. I løkslekta finner vi blant annet også purre, gressløk, pipeløk, sjalottløk, luftløk og den populære og intense hvitløken.

Et marked i utvikling
Det norske markedet er i stadig endring, og vi nordmenn prøver gjerne ut nye varianter. Det fører til at markedet må tilpasse seg etterspørselen, og det kan by på utfordringer gjennom den lange, nordiske vinteren. Visste du for eksempel at den allsidige vårløken faktisk forekommer på markedet i flere varianter, alt etter når på året vi skal ha tak i den?

Her på berget er det mange som venter på den vårsådde, vanlige kepaløken, som blir høstet før den er ferdig utvokst og selges som vårløk. Vi har også en rettere vårløkvariant som regnes som en egen sort. Andre steder i verden brukes pipeløk som vårløk. Denne kan dyrkes og høstes hele året rundt, og det er stort sett denne varianter vi får importert her til Norden i vinterhalvåret.

Sjalottløk er også en spennende og stadig mer etterspurt løkvariant. Det finnes både små varianter med et til to fedd innenfor det ytre skallet, og typer som banansjalottløk, som er større og har en avlang form. Denne varianten har faktisk blitt odlet spesielt for det norske markedet. Den avlange bananformen skal gjøre det lettere å rense og bearbeide løken på et travelt kjøkken, og igjen føre til at nordmenn spiser mer løk.

Brukes til det meste
Den gode, trofaste kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Den kan brukes både rå i salater eller finhakket i farsemat. Den kan grilles hel, kokes, dampes eller stekes. Du kan også sylte eller konservere løk på andre måter, og lage ditt egne unike, hjemmelagde tilbehør som du kan servere gjestene dine gjennom hele vintersesongen. Nå ut over høsten, når gradestokken kryper nedover, er løk et kjærkomment tilskudd til storkjøkkenet, næringsrikt og smakfullt. - Så hvorfor ikke utforske den klassiske løksuppa i høst? – En enkel, smakfull, delikat og mettende rett som i tillegg er snill mot bedriftsbudsjettet.

OPPSKRIFT - Løksuppe