Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hvalbiff - biff fra dypet

Forfatter: SG Gourmet

Hvalbiff - biff fra dypet

En uutforsket ressurs befinner seg rett under havoverflaten langs kysten vår, kjernesunn og delikat. Mange har et forhold til den, men blant yngre mennesker er det få som egentlig har smakt den.

Myter om hvalkjøtt
Myklebust Hvalprodukter hjelper oss med å få ryddet opp i mytene om hvalkjøtt. Norge er et land der jakt, fiske og fangst er forankret i folkesjela. Hvalfangsten er en del av denne lange, stolte tradisjonen. SG har tatt en prat med Ole Mindor, daglig leder i Myklebust Hvalprodukter for å få nærmere svar på myter og fakta om den eksotiske ressursen fra dypet.

Hvalfangstdebatten
Gjennom mediene har vi hørt mye om det politiske aspektet med hvalfangst. På 80-tallet var det store protester mot hvalfangst og overfiske internasjonalt, og fangstforbud ble iverksatt. Bestanden har tatt seg godt opp igjen siden den gang, og vågehvalen, som er hvaltypen som fanges i norske farvann, blir nøye overvåket og forvaltet. Opinionen mot hvalfangst internasjonalt er i stor grad medieskapt og mytebasert. I Norge har hvalfangsten bred støtte, også blant naturvernere og miljøforkjempere. I to stortingsmeldinger er det blir slått fast at hvalfangst, med basis i øko- og bærekraftig forvaltning, er en næring med en lys fremtid i Norge.


Smaksmyter
Mange, spesielt i den godt voksne generasjonen, har vokst opp i en tid der hvalkjøtt var nærmest et biprodukt av hvaloljeproduksjonen. Kjøttet var billig og kvaliteten deretter. Derav kommer myten om at hvalkjøtt smaker tran. I dag er dette et ikke-eksisterende problem, med moderne produksjonsmetoder og streng kvalitetskontroll. Enkelte produsenter har i tillegg skapt sine egne kvalitetsmerker for å heve kvaliteten på produktene sine ytterligere.


Spesielle egenskaper
Hos Myklebust bruker de å si at hvalkjøtt er kjøtt med de samme egenskapene som fisk. Her kommer den unike fettsyresammensetnignen i hvalkjøtt oss mennesker til gode.

Hvalkjøtt er sunt og helsebringende. Det har omtrent en femtedel av kaloriinnholdet til storfekjøtt og en tredjedel av kaloriinnholdet til svinekjøtt. Kjøttet har dessuten den samme, lave kaloriprosenten som kylling, men bare halvparten av fettprosenten. Hvalkjøtt har også et høyt proteininnhold, omtrent 25%. Dette er en matressurs som passer godt inn i et variert og sunt kosthold.


Helsebringende oljer
Langs kysten har egenskapene til hvaloljen vært kjent i over tusen år. Det finnes historier om folk på fangstskutene som brukte hvalspekk rett på huden for å reparere sår og sprukket hud. Hvalolje sies også å være godt for hjertet, muskler og ledd. Det fungerer som et smøremiddel for kroppen, og mange med muskel-og leddsmerter har brukt hvaloljen som lindring, med positiv effekt. Den er den unike fettsyresammensetningen mellom DPA, DHA og EPA som er en av «hemmelighetene» bak oljens unike egenskaper.


Nye vaner
Hvalkjøtt har gått fra å være billig hverdagskost til en råvare for både hverdag og fest. Myklebust mener at for hvalkjøtt har det gått «andre veien» enn for andre typer matvarer. Man er for alvor i ferd med å oppdage hvilken bredde og variasjon hvalkjøttet representerer innen matlaging. Vi nordmenn har også gått fra å være en nasjon som forbandt det å grille med pølse i brød, til nød en flintstek, til nå å ha et enormt utvalg av grillprodukter i alle mulige varianter og kategorier.