Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Fersk fisk

Forfatter: Gourmet nr 1 - 2021

Fersk fisk

Her får du noen tips og råd til lagring og frysing av fersk fisk. Med fersk fisk menes fisk som er kjølt ned, men som ikke er ytterligere behandlet eller bearbeidet før den kommer til grossistlageret.

Lagring på kjøla

Temperaturen på kjølelageret er viktig. Kjøling nedsetter aktiviteten og bedrer dermed holdbarheten til fersk fisk. Mikroorganismene på fisk er kuldekjære og utvikler seg også ved lave temperaturer. Derfor skal all fersk fisk, fiskefilet og skalldyr oppbevares ved en temperatur fra 0 til – 1 grader C. Kjøleslagre kan ha temperatur opp i 7-8 grader, men vær spesielt øye med å justere ned temperaturen når du skal oppbevare fisk. Dersom fisken har god kvalitet, har vært riktig behandlet og i tillegg oppbevart kaldt uten opphold i romtemperatur, kan fisken holde seg i kjøleskap i 3-4 dager.


Tining

Det er best å tine fryst fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftig og godt produkt. Fisken kan godt tilberedes halvtint når den skal tilberedes i gryte eller suppe. Skal fisken stekes, bør den være mest mulig tint for å få et fint og godt resultat

 

Hurtigtining

Av og til skjer det at vi glemmer eller at vi ikke får det vi har bestilt. Hva gjør vi da? Tining i kaldvann er en god og enkel metode, og er effektivt for mindre mengder. Legg fiskefileten i tett plastpose, fyll et kar med kaldt vann og legg posen i vannet. Etter 10 – 15 minutter kan du plukke is fra yttersiden av posen, og så legge den tilbake for videre tining. Er det snakk om litt større mengder, vil fisken etter 15 minutter være såpass tint at den kan deles litt opp for videre tining.


Før innfrysing

Fisk er velegnet til fryselagring. Fisk som skal fryses, må være helt fersk og av førsteklasses kvalitet. Det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat. Fisk som skal fryses må renses, vaskes og overflødig vann tørkes av. Det beste er å gjøre den mest mulig gryteklar, da er den enkel å bruke til ulike fiskeretter. Det er viktig med riktig emballasje, den skal være luft - og lukttett og beregnet til frysing av matvarer. Husk å merke pakkene med dato og innhold.


Innfrysing

Innfrysningstemperatur skal helst være minus 25 grader. Det er viktig å ikke legge for mye i fryseren på én gang. Mager fisk har en holdbarhet på 6 måneder i fryseren. Fet fisk har 3 måneder holdbarhet i fryser. Dette forutsetter riktig emballering og innfrysning.

 

Last ned vår FISKEPLANSJE så får du god oversikt over de vanligste og beste fiskeartene til kresne restaurantgjester - med engelsk oversettelse for å gjøre menyarbeidet lettere!

 

 

Les mer om fisk – Smakfull norsk torsk og skrei

 

Kilder: matportalen.no, 3iuka.no Norges sjømatråd, polarcamp.no, snl.no