Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

En grønnere jul

Forfatter: Merete Raabe Frantsen

En grønnere jul

Vi har samlet noen tips til hvordan førjulstiden kan gjøres litt enklere og litt mer bærekraftig i år, både med tanke på miljøet og for restaurantens økonomi.

Julematen

Gjestene skal kose seg, men i en tid hvor det er vanskelig å forutsi antall gjester går det kanskje an å kutte ned på meny-alternativene og kjøttmengden? Kanskje er det mulig å få til en litt grønnere julemeny? Tenk lokalt og se gjerne tilbake på eldre, mer sparsommelige tradisjoner. Bruk mer av de grønne ingrediensene til å fylle opp tallerkenen.


Sørg for å ha retter på menyen der dere kan bruke opp mat dere ofte får rester av. Legg en eksotisk plan for å bruke opp julematen til lunsj dagen etter, eller som nye retter på nyåret. Hva med honningglasert, asiatisk ribbe, pinnekjøtt brandade eller pinnekjøttlapskaus? Ribbe kan gjerne brukes til smakfulle lunsjretter som wraps med syltet rødløk og pulled-ribbe.

 

Bedre for miljøet

Se etter svanemerket på produkter som stearinlys, servietter og bordpynt. Kan dere tone ned lysdekorasjonene i år? Bytter du til LED-belysning og sett timer på julebelysningen kan du spare både strøm og penger.
Trenger du noe nytt til restauranten? Servise? Stoler? Dekor eller julepynt? Kjøp fra en bruktbutikk eller på nett. Gjenbruk er in, og gir et positivt inntrykk på gjestene i tillegg til at det er bra for miljøet.

 

Bordpynt

Selvfølgelig er det best om dere kan gjenbruke pynten fra i fjor. Skal dere tilføre noe nytt, er det miljøsmart å bruke nedbrytbare materialer som bomull, strie eller hamp eller pynt fra naturen. Små kvister fra et grantre er både billig, enkelt og helt plastfri julepynt.

 

Uansett om det er de tradisjonelle julerettene eller julevegetar eller noe nytt å spennende så er målet at gjestene skal kjenne på den gode julestemningen med gode smaker i godt selskap.

 

Oppskrift på en klassisk juleribbe finner du her. 

 

I vår nettbutikk har vi et bredt utvalg av juleprodukter: