Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Gode tips for mer frukt og grønt på menyen

Gode tips for mer frukt og grønt på menyen

Vi alle er klar over de mange helsefordelene med frukt og grønt. Uansett om du arbeider i en restaurant, en omsorgsbolig eller lager mat i barnehagen er det du som er ansvarlig for å lage et fullverdig måltid med nok frukt og grønt.

5 om dagen

Helsedirektoratet anbefaler «5 porsjoner frukt og grønt om dagen», og alle som jobber profesjonelt med mat og drikke, kan også være med på å bidra ved å bruke mer frukt og grønt på menyen. 

Fem om dagen tilsier at vi skal ha i oss 5 porsjoner med frukt og grønt der en porsjon er ca. 100g. Videre sies det at vi derfor skal ha i oss tre deler grønnsaker og to deler frukt. Men hvordan kan du bruke dette i matlagingen? Frukt egner seg sjeldent til middagsretten, men passer godt til både frokost, lunsj, dessert og kvelds. Grønnsaker er en naturlig del av nordmenns middagsrett, men det kan tilberedes på mange forskjellige måter.  

Med frukt og grønt har du uendelige muligheter;

  • Steking
  • Ovnsbaking
  • Woking
  • Sylting
  • Safting
  • Koking
  • Grilling
  • Sous vide
  • Gratinering
  • Tørking

Rester kan du mose til pureèr, blande i smoothies eller fryse til neste gang det blir aktuelt å bruke den samme ingrediensen. Er du usikker på hva som kan fryses? Les om Hvilke overskuddsvarer kan fryses?

De mange helsefordelene

Frukt og grønt inneholder både vitaminer, antioksidanter, mineraler og kostfiber. For å få i seg forskjellige næringsstoffer er det viktig å spise variert, da de forskjellige fruktene og grønnsakene utfyller hverandre. 

Vitamin C bidrar til å stykre immunforsvaret. Dette finner du i både appelisn, mango og melon. Betakaroten omdannes til vitamin A, og dette opprettholder både syn og hud. Både spinat og gulrot inneholder betakaroten. I tillegg inneholder gulroten mye fiber, som bidrar til å opprettholde magens system og for å gi større metthetsfølelse. Banan har et innhold av vitamin B6 er med på å skape en normal energionsetning i kroppen. Opplever du derimot å være trøtt og utmattet, kan det hjelpe å spise frukt og grønt med mye innhold av folat. Dette finner du blant annet i jordbær og blåbær. 

Rett oppbevaring

Har du tenkt på hvordan du kan øke bruken av frukt og grønnsaker? Med rett oppbevaring er det lettere å kjøpe inn frukt og grønt som får bedre holdbarhet i rett temperatur. Men hva er det viktig å tenke på? Les om hvordan du kan øke holdbarheten på frukt og grønt. 

Nysgjerrig på mer om frukt og grønt? Les mer om 

Hvilke grønnsaker bør du kjøpe fryst?

Slik kan rikitg nedfrysing gi deg mindre matsvinn. 

Asparges - den aller første vårgrønnsaken

Info hentet fra frukt.no