Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Banan

Banan

De fleste vet at banan er bra for kroppen, og at den bidrar til Helsedirektoratets anbefaling av "5 porsjoner frukt og grønt om dagen".

 

Hvorfor er banan så bra for kroppen?

Bananer er en fin kilde til energi på grunn av mengden karbohydrater. I tillegg inneholder den kostfiber, som bidrar til en sunn fordøyelse. Bananen bidrar til å skape en metthetsfølelse og reduserer kolesterolet. Også immunsystemet blir tatt godt vare på ved å spise banan. Dens innhold av vitamin B6 er med på å skape en normal energionsetning i kroppen.

 

Hvordan skal bananen oppbevares?

En banan bør opbevares i en temperatursone på mellom 12-14 °C. Det anbefales at den ikke oppbevares i temperaturer under 10 °C, da den fort får en grå farge og smaken minskes. 

 

Grønn, gul eller brun banan?

En banan er ofte en blanding av grønn og gul i butikken. Etter noen dager modnes den, og får en gulere farge. Vi har alle opplevd at bananen får brune flekker, men dette betyr ikke at vi trenger å kaste bananen. Som regel er den helt fin på innsiden av skallet, selv om utsiden ikke er spesielt fin. 

 

Hvordan kan bananen brukes?

 

  • Et tips til bananer som begynner å bli brune, er å skjære de opp og legge på et fruktfat. Da kan man enkelt skjære bort biter som begynner å bli brune på innsiden. En kantine med frukt ser ofte mer innbydende ut.

  • I barnehagen er det ypperlig å servere banan for at barna skal få i seg næringsstoffene de trenger. Det kan brukes som mellommåltid, pålegg på brødskiven eller moses til en myk "grøt".  

  • Bananen er også ideell til å fryses ned og brukes ved en senere anledning. Fjern skallet, skjær opp i små biter og bruk det i en smoothie. Å nyte hotellfrokosten eller lunsjen i kantinen med en fersk smoothie er noe mange setter stor pris på. 

  • I restauranten kan den populære bananen brukes som dessert, og her er det bare fantasien som kan sette en stopper. Servering av en god banansplitt er populært, og her anbefales det å bruke modne bananer for å øke sødmen i maten. Det kan også brukes som pynt eller som en ingrediens i kaker. 

 

 Kilde: frukt.no