Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Appelsin til påske

Forfatter: Merete Raabe Frantsen

Appelsin til påske

Gode appelsiner kan man få kjøpt året rundt, men hovedsesongen er fra desember til midten av april.

Fakta om appelsin

Appelsiner kan deles inn i to hovedgrupper kaldt blond og rød. De blonde appelsinene er de vanlige oransje appelsinene med gult fruktkjøtt, og røde har rødt fruktkjøtt, også kalt blodappelsiner. Det er mange mange appelsinvarianter innen de to hovedgruppene, noen dyrkes for å spises som de er, mens andre dyrkes for matvareproduksjon, for eksempel til juice og marmelade/syltetøy.

Import

I Norge er det rett og slett for kaldt klima, med for få soldager til å dyrke appelsin. Den importeres hovedsakelig fra Spania, Egypt, Sør-Afrika og Chile.

Søt, syrlig og bitter

Smaken på en appelsin skal være balansert, både syrlig og søt. Sødmen vil variere mellom de ulike sortene. En appelsin skal være fast, og skallet skal ha en jevn farge uten grønne flekker. Den skal være saftig og velsmakende, med et skall som løsner lett og har få steiner. Revet appelsinskall er godt egnet i matlaging  (unntatt det hvite som er bittert), og passer godt i bakst og sammen med kakao. Husk å vaske skallet godt før bruk, for å fjerne rester av sprøytemidler og voks.

Oppbevaring

Fruktkjøttet inneholder ikke stivelse og en appelsin kan derfor ikke ettermodne som mye annen frukt. Derfor er den friskest og mest moden på det tidspunktet den blir høstet. Lagres ved 2 - 4°C.

 

Lyst på noe friskt til salatbaren, eller som smakfullt tilbehør? Prøv en råkostsalat med appelsin!

Oppskriften finner du her.