Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Fakta om grill. Bli en grillmester!

Fakta om grill. Bli en grillmester!

Bli en grillmester med disse gode rådene! Enten du bruker kullgrill eller gassgrill, har vi tipsene du trenger for å lykkes med grillingen.

Kull eller gass? - Tenk smak!

Kullgrill gir maten en særegen kullsmak og holder noe høyere varme enn gassgrill, men krever mer forberedelse og har større risiko. For kullgrill: Husk å la tennvæsken trekke inn i minst 10 minutter før du tenner grillen og la kullet få et hvitt askelag før du starter grillingen. Tennvæske må aldri sprutes direkte på flammer!

Gassgrill er mindre komplisert. Pass på at det er nok gass på tanken, og ha alltid en ny gassbeholder lett tilgjengelig.

Du kan også rett og slett bruke flatgrillen inne på ditt eget kjøkken, eller bruk en grillflate eller stekepanne med riller for å få den rette grillfølelsen. Med chipolte, BBQ-saus eller andre sauser med litt røyksmak, får du en opplevelse av grill, og det er lettere å få rettene like hver gang.

Om du ønsker opplevelsen av grillet mat men ikke har kapasitet til å fyre opp grillen, finnes det også et hav av ferdige produkter med ferdige grillstriper fra produsenten. Disse kan se like lekre ut som ekte vare, og er enkle å varme opp og servere.

 

Kjøtt på grillen.jpg

Klart maten ser litt ekstra imponerende ut på en stilig grill! – Likevel: For gjesten er det opplevelse av maten som er det aller viktigste. Sørg for å ha god erfaring med å håndtere grilllutstyret du velger å bruke.

 

Når kan man begynne selve grillingen?

Det hele starter som med all profesjonell matlaging; du bør ha en plan. Sett opp en meny, gjerne ut ifra de praktiske forutsetningene du har: Hvilke typer varmesoner har du tilgjengelig? Har du mat som krever ekstra forberedelser eller spesielle forhold?

Planlegg grillprosessen godt og gjør grillen klar før resten av maten blir forberedt og tilberedt. Husk å kutte, vaske og pensle grønnsakene før grillingen starter. Varm opp grillen ordentlig før du begynner å grille – en gassgrill tar ca. 5 minutter, mens en kullgrill trenger 10-30 minutter.

En pensel og resten av marinaden som allerede har blitt brukt på maten – eller olje – er lurt å ha for hånden. Forsøk å pensle grillmaten jevnlig underveis, både for god smak, men også for at det ikke skal sitte fast på risten.

 

Redskaper

Unngå å bruke kniv og gaffel når du vender kjøtt og fisk. Bruk heller en klype for å unngå at kjøttsaft siver ut. Husk å beskytte hendene med grillvotter eller grytekluter når du håndterer varme redskaper og griller, – det er fort gjort å glemme seg når du bruker andre tilberedelsesmetoder enn du er vant med til vanlig! Et steketermometer er også lurt å bruke på større stykker kjøtt: Matsikkerheten må tas på alvor når du tilbereder til mange. Pass på at termometeret er satt i den tykkeste delen av kjøttet.

 

Hygienisk avslutning

Alle kokker vet at jobben ikke er avsluttet før rengjøringen og klargjøringen til neste økt er unnagjort. Rengjør grillen med en gang etter bruk mens grillristen fremdeles er varm. Unngå å la restene av kjøtt og olje sitte igjen på grillen, det kan ødelegge verdifullt utstyr og i verste fall kan ta fyr og være farlig.

 

Kilde: matprat.no

 

Les også:

Markedsføring om sommeren

Hvordan tilby noe til alle? Allergi, intoleranse og dietter.

Sommerfest!