Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Vin og brennevin siden 1860

Forfatter: Gourmet

Vin og brennevin siden 1860

En av de største aktørene på det norske markedet når det kommer til vin og brennevin er Robert Prizelius AS. På grunn av forbuds- og monopoltid i Norge ble selskapet lenge drevet som et enkeltpersonforetak, men er i dag re-etablert og i full vigør, siden importmonopolet opphørte i 1996.

 

I trygge familiehender

Salgssjef Eirik Smestad hos Robert Prizelius AS forteller at selskapets hovedeier er det danske familiekonsernet Hans Just AS, som siden starten i 1867 har vært en av de største innen vin og brennevin i Skandinavia. Hos Hans Just er det uttalt at selskapet aldri skal forlate familiens hender, og det er høyst sannsynlig grunnen til at mange av leverandørene også har vært med i generasjoner. Hans Just AS driver i dag selskaper i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og Eirik forteller at det er en felles kultur og et omfattende samarbeid over landegrensene.

 

Mange kjente merkevarer

Om ikke selve Prizelius-navnet lyder kjent for alle i bransjen, kjenner du garantert til mange av merkevarene de representerer. Vinene fra verdens største vinhus, Torres, finner veien til norske serveringssteder via denne leverandøren. Klassikere som Jägemeister, Remy Martin cognac, Sierra tequila, Campari og Mount Gay rom, er også alle importert av Prizelius. 

 

Nye trender

Eirik forteller at en tydelig trend er at yngre mennesker drikker mindre enn generasjonene tidligere, og folk flest drikker gjennomgående mer eksklusive produkter. Dette gjør sitt utslag på at dagens gjest nå forlanger mer spennende og komplekse drikke- og smaksopplevelser på både vin og brennevin. Cocktail-segmentet har eksplodert, og ingrediensene blir stadig mer raffinerte. De fleste brennevinprodusenter utvikler nye premium-varianter, og det er her vi ser veksten. Eirik er godt fornøyd med dette, og forteller at det selvfølgelig gjør jobben morsommere, når kundene stadig blir mer opplyste og følgelig også krevende. Ikke minst er dette en sunn trend, og det er også hyggelig at den er lønnsom for aktørene i serveringsbransjen.

 

Den høyaktuelle Aperolen

Aperol er en mild og alkoholsvak aperitif, som nordmenn nå virkelig har lagt sin elsk på. I dag drikkes Aperol for det meste i form av drinken Aperol Spritz. Her får du servert en iskald forfriskende drink i store vinglass med masse is, like deler Aperol og Prosecco og en dash soda. Da Eirik begynte hos Robert Prizelius

i 2011, var det knapt noen som hadde hørt om aperitifen, men nå er den en av bestselgerne til Robert Prizelius.

Fenomenet «aperitivo», er også en trend vi ser i Norge. Dette er en Nord-Italiensk «afterwork», der mennesker samles for hyggelig samvær over snacks, fingermat og god drikke. Dette er også et fenomen som styrker trenden med at vi drikker svakere og lettere.

 

Jägermeister-nyheter

Jägermeister er en bitter/urtelikør mange nordmenn liker å kose seg med i den kalde årstiden, og her har Eirik spennende nyheter å presentere for oss. Jägermeister har ikke for vane å komme med hyppige lanseringer, men nå er den splitter nye Jägermeister Scharf sluppet på markedet. Dette er en litt skarpere variant av klassikeren, og smaksatt med ingefær og galangarot. Denne er anbefalt servert på minus 18 grader, men vil likevel oppfattes som en «hot shot». Jägermeister Scharf har blitt meget godt mottatt av kundene, forteller Eirik, og blir en sikker vinner på drinkmenyen.

 

OPPSKRIFT - Aperol Spritz

Aperol Spritz
6 cl Aperol
12 cl Prosecco
3 cl sodavann
Appelsinskive

Hell prosecco og sodavann i et vinglass med is, og ha i Aperol til slutt. Rør forsiktig og garner med en skive appelsin.