Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Macks Ølbryggeri øl

Forfatter: SG Gourmet

Macks Ølbryggeri øl

En bedrift de fleste nordlendinger trykker tett til sitt bryst. Mack er tradisjonsbedriften som har vært en innovatør i bransjen i 140 år, og som kan skilte med tittelen: 'Verdens nordligste bryggeri'.

Drikkeleverandør

Bakersønnen fra Tyskland Ludwig Mack ble født i Tromsø i 1842 og var sønn av en tysk baker, Georg Mack, som hadde kommet til Tromsø fra Tyskland 8 år tidligere. Familien Mack var vitne til en by med store alkoholproblemer, der alt for mange drakk seg fra hus, hjem og familie. Det var på denne tiden kun sprit av slett kvalitet det gikk i, og det var dette triste synet som skulle få den unge Ludwig til senere å etablere et ølbryggeri.

Å tilby øl i stedet for sprit skulle få stor betydning i bekjempelsen av alkoholisme og en overdreven fyllekultur. I Tyskland florerte det med bryggerier, og bestefaren til Ludwig var selv brygger, så Ludwig hadde fått mye kunnskap fra egen familie. Etter utdannelse og praksis i Tyskland, riktignok i baker- og konditorfaget, vendte Ludwig Mack tilbake til Tromsø i 1865. Han arvet sin svigerfars handelsforretning og utvidet denne stadig. Det var i 1877 Ludwig Mack stolt også kunne servere folk i Tromsø skummende øl fra eget bryggeri.

 

Familieeid i 6 generasjoner

Macks Ølbryggeri har helt siden starten vært familieeid. Det skulle riktignok ikke bli en av Ludwig Macks sønner som skulle overta driften, men hans svigersønn Bredrup. I dag ledes bryggeriet av Harald Bredrup, som er 5. generasjons ølbrygger, og alle selskapets aksjer er fordelt innen familien. Alle som blir født inn i Mack-familien får et aksjebrev i bryggeriet i dåpsgave.

 

Kommersiell direktør Roger Karlsen og Key Account Manager Ketil Bøe.Sprek 140-åring

Hos Macks Ølbryggeri er det kommersiell direktør Roger Karlsen og Key Account Manager Ketil Bøe som tar imot SG Gourmet, og vi merker med en gang den entusiasme og spirit som befinner seg i Macks lokaler i Tromsø. Roger tar oss gjennom bryggeriets lange historie, og det er tydelig at iveren etter å ligge i forkant alltid har vært en suksessfaktor for Mack. «Vi har alltid hatt evnen til å snu oss rundt, og veien fra idé til ferdig produkt er kort», forteller Roger. «Selvfølgelig er vi tro mot Mackpilsen, som har vært uforandret siden 30-tallet, men vi har alltid fulgt med på internasjonale trender ,og vi har stadig kunnet tilby vårt publikum nytt og spennende øl.» I dag brygger Macks Ølbryggeri ca. 30 ulike typer øl, i tillegg til produksjon av mineralvann, cider og alkoholholdig iste. «Isteen vår må dere smake!», sier Roger med et smil om munnen. Macks 'Hard Ice Tea' er et spennende produkt som de aller fleste kan like.

 

Pub, mikrobryggeri og opplevelsessenter

Man kan vel ikke si at man har besøkt Tromsø uten å ha vært innom den legendariske ølhallen. Ølhallen fra 1928 er Tromsøs eldste pub, og har vært i bryggeriets eie siden starten. Her kan gjestene smake på alle de gode produktene fra Mack, puben tilbyr til sammen hele 67 øl på fat. Mack serverer nemlig ikke bare eget øl, men har også invitert en rekke andre bryggerier inn på tappetårnet sitt. «Våre kunder skal virkelig få mangfold», forteller Ketil, «vi har ikke tro på å være vanskelige, og vi synes det er hyggelig med et godt samarbeid med de andre aktørene i bransjen».

I Macks lokaler i Muségaten befinner også bryggerimesternes lekestue seg, nemlig mikrobryggeriet. Her utvikles nye øltyper, samt at det brygges en rekke 'smallbatch'- spesialøl. Dette mikrobryggeriet er virkelig noe for seg selv, og legendarisk rockemusikk og street-art pryder bryggerilokalet. Under hver eneste brygging pumpes rockeklassikere ut fra høyttalere plassert rundt bryggkjelene, og kun vinylplater er godkjent musikkilde. Mack har også etablert et opplevelsessenter der besøkende kan få innblikk i det rocka mikrobryggeriet, samtidig som man kan få kyndig forelesning om bryggeriets historie og om øl generelt. I opplevelsessenterets egen butikk, tilbys også alt utstyr du trenger for å brygge øl hjemme. «Mack er synonymt med øl og ølkultur», sier Ketil, «og slik skal det være i all fremtid!»

 

Et eget sushi-øl

Som den innovasjonsbedriften Macks Ølbryggeri er, studeres alltid forholdet mellom mat og drikke. Trendene fra gastronomien krever at drikkevareprodusentene følger med, og en virkelig trend som nå har fått fotfeste, er sushi. Hva drikker man egentlig til sushi? – var spørsmålet produktutviklerne hos Mack stilte seg. Svaret var at det ofte drikkes smakssvakt øl som ikke tilfører maten noe i det hele tatt. «Her må noe gjøres», tenkte Mack, og under vårt besøk hos Mack sushi ølMack ble SG Gourmet presentert et øl av belgisk saison-type med innslag av grønn te. Naturlig skepsis ble raskt skjøvet til side, idet vi fikk servert dette skummende ølet sammen med helt fersk sushi. Vi trodde umiddelbart på dette ølets suksess, og Ketil kunne også avsløre at det var det mange fra landets beste sushirestauranter som også gjorde. – Vi venter i spenning, for dette ølet vil vi ha!

 

Artikkelen er hentet fra SG Gourmet nr 2 2017.