Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

JDE - smak, bærekraft og lønnsomhet

Forfatter: Gourmet

JDE - smak, bærekraft og lønnsomhet

Kaffehuset JDE (Jacobs Douwe Egberts) er en av verdens største kaffeprodusenter. I Norge er det den kjente og kjære Friele-kaffen som er det mest solgte produktet. Med røtter tilbake til 1799, har Friele-kaffen blitt en del av den norske folkesjela.

 JDE leverer i dag kaffe og komplette kaffekonsepter til profesjonelle kunder over hele Norge. Smak, kvalitet og bærekraft i kombinasjon med god lønnsomhet, gjør at stadig flere velger kaffeløsninger fra JDE.

En god kopp kaffe

Som en av verdens største innkjøpere av kaffe, har JDE stor innflytelse på verdensmarkedet. Det er da av stor betydning at JDE tidlig tok initiativ til å utarbeide strenge retningslinjer og fremtidsmål, da det kom til ansvarlig innkjøp av råvarer, miljøavtrykk og sosialt ansvar. JDE har mål om å øke fra 89 % til 100 % ansvarlig innkjøp av kaffe og te innen 2025. Dette vil påvirke 15 millioner bønder som JDE kjøper kaffe fra. Med ansvarlig innkjøp menes det at JDE forsikrer seg om at råvarene
stammer fra bærekraftig landbruk, og at menneskene som jobber på gårdene, har gode arbeidsforhold. En kaffekopp fra JDE, skal uansett hvor i verden du nyter den, være en god kopp kaffe. Både når det kommer til smak og samvittighet.

 

Sertifisering

I dag er kun 22 % av verdens kaffeproduksjon sertifisert. Sertifiseringsordningene er alt for Kaffehuset JDE (Jacobs Douwe Egberts) er en av verdens største kaffeprodusenter. I Norge er det den kjente og kjære Friele-kaffen som er det mest solgte produktet. Med røtter tilbake til 1799, har Friele-kaffen blitt en del av den norske folkesjela. JDE leverer i dag kaffe og komplette kaffekonsepter til profesjonelle kunder over hele Norge. Smak, kvalitet og bærekraft i kombinasjon med god lønnsomhet, gjør at stadig flere velger kaffeløsninger fra JDE. komplekse og kostnadskrevende for millioner av småbønder. JDE kjøper kaffe fra 15 millioner kaffebønder, og har derfor laget et eget program i samarbeid med Rainforest Alliance. Dette betyr at JDE foretar grundige og kontinuerlige undersøkelser av gårdene, og sørger for kun å kjøpe fra dem som tilfredsstiller JDEs strenge krav til bærekraft og arbeidsforhold. JDE har 27 egne prosjekter i 14 kaffeproduserende land, som hjelper lokale bønder til å kunne bli godkjente leverandører. Her jobbes det med temaer som gårdsdrift, finansiering, arbeidsvilkår, utdannelse, likestilling og barnearbeid.

 

Miljøavtrykk

JDE er også en foregangsbedrift i bransjen når det kommer til fokus på å minimere miljøavtrykket. I Norge har miljøtiltak som gassfyrt kaffebrenning og effektivisert råkaffemottak alene gitt 700 tonn reduksjon av CO2-utslippet. JDE bruker 100 % fornybar energi fra vannkraft i kaffeproduksjonen i Bergen, og bruker overskuddsvarmen fra kaffebrenningen til oppvarming. Innen 2025 skal 100 % av all emballasje være komposterbar eller resirkulerbar. De mange kaffemaskiner som JDE selger rundt om i verden er også konstruert for mange års bruk og har et så lavt energiforbruk som mulig. JDE ønsker å bidra til en sirkulær økonomi, og kan i dag tilby miljøvennlige maskiner med materialer som har en gjenbruksgrad på 94 %. Målene JDE har satt seg gjelder for hele verden.

 

Tilstede lokalt

For JDE er det viktig å være synlige og til stede i alle lokalmarkedene. Hos JDE sier man at «alle fortjener en god kopp kaffe». Dette forplikter, og i Norge er JDE stolt samarbeidspartner og sponsor av Kirkens Bymisjon. JDE definerer kaffe som «den sosiale oljen». Med en kaffekopp i hånden går praten lettere, og det skapes en fin ramme for hyggelig samvær. Årlig gir JDE 700.000 kopper kaffe til Kirkens Bymisjon, og alle de ca. 100 ansatte i JDE Professional jobber også frivillig én dag i året på en av Kirkens Bymisjons kaféer. Dette samarbeidet har vart siden 2007, og det er helt tydelig at begge parter har stor glede av det.

 

 

Fakta om JDE

  •  JDE er et av verdens største kaffeselskaper, med mer enn 16.000 ansatte i 44 land.
  • Hovedsete: Nederland.
  • I Norge: Ca. 200 ansatte.
  • Avdelingen JDE Professional leverer både kaffe og totalløsninger rundt kaffeservering.
  • JDE tilbyr kjente kaffemerker som illy, Krone, Norwegian Roast, L’OR, og selvfølgelig Friele, som er den største merkevaren deres i Norge.

 

Ønsker du å lese om flere av leverandørene våre? Les om Robert Prizelius med vin og brennevin siden 1860, eller Lerum; med tradisjon og røtter.

 

Les siste utgave av Gorumet ved å trykke her.