Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Friele, Norges mest kjente og elskede kaffe

Friele, Norges mest kjente og elskede kaffe

Friele kaffe er et begrep som i seg selv smaker godt. Du kan nesten kjenne smaken av den første kaffekoppen på morgenen, duften som sprer seg i kjøkkenet…

Og denne kaffeopplevelsen har nordmenn kunnet erfare gjennom flere hundre år! Historien til Friele strekker seg tilbake til 1799, og Friele er i dag et av Norges ledende kaffemerker kjent for sine kvalitetsblandinger og engasjement for bærekraft. I 2015 ble Friele en del av det globale kaffeselskapet Jacobs Douwe Egberts (JDE), som er verdens største rendyrkede kaffeselskap.

Historien til Friele begynner med Herman Friele, som etablerte sin engros-virksomhet i Steinkjelleren i Bergen i 1799. På den tiden var kaffe en luksusvare, og Herman Friele fraktet med seg eksotiske varer fra sine mange reiser på sjøen. Virksomheten gikk i arv i Friele-familien, og i 1854 startet Friele som første kaffeforhandler å importere kaffe direkte fra Brasil. Allerede da ble grunnlaget lagt for avtaler som i dag sikrer kvalitetskaffe til den norske kaffedrikkeren.

I 1938 ble den ikoniske Friele Frokostkaffe lansert, og kaffen ble raskt en favoritt blant nordmenn. Friele Frokostkaffe er en blanding av kaffebønner brent til perfeksjon; å lage den perfekte kaffeblandingen krever nemlig stor nøyaktighet. For lite eller for mye av en bestemt kaffesort kan nemlig endre den ønskede smaken. Kunsten med å blande kaffe er å alltid gjenskape den samme gode smaken. Det har lykkes for Friele Frokostkaffe fra 1938 og til i dag, og Friele er den sterkeste merkevaren av kaffe på det norske markedet.

JDE_SG_mars_1080x1350jpg.jpg

Mesteparten av Friele-kaffen produseres ved kaffebrenneriet på Midtunhaugen i Bergen. Daglig kommer leveranser av råkaffe til produksjonen, og kaffen blir lagret, brent, kvernet og pakket her av kaffeeksperter med høy kompetanse. Smaksteamet tester kaffe hver eneste dag kl. 11.30, og da testes dagens produserte blandinger og nye kaffepartier som er ankommet fra havnen. Som smakstester kreves en velutviklet smakssans som gjennom årelang trening kan spore selv de minste avvik fra kvalitetskravene. På fagspråket heter slik smaksprøving ‘cupping’. Hemmeligheten bak god kaffe er først å finne den rette blandingen av kaffetyper, og deretter å brenne bønnene akkurat lenge nok og ved riktig temperatur, slik at aromaen og smaken kommer til sin rett.

Da Friele ble en del av Jacobs Douwe Egberts (JDE) ga dette tilgang til JDEs ressurser og ekspertise, og gjorde at Friele kunne fortsette sin vekst og nå flere kaffeelskere i Norge. Selskapets forpliktelse til kvalitet og bærekraft har bidratt til at Friele fortsatt er det prefererte kaffemerket i Norge. Og fra den beskjedne begynnelsen i 1799 til dagens endringsvillige samfunn skal Friele med fokus på samfunnsansvar, innovasjon og lidenskap for kaffe fortsatt være en del av nordmenns hverdag også i fremtiden.