Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Eventyret Egge

Forfatter: SG Gourmet

Eventyret Egge

Egge Gård drives i dag av Marius Egge. Basert på epler fra lokalområdet i Lier, har Marius utviklet en omfattende og mangfoldig produksjon av både alkoholfri og alkoholholdig drikke av høy kvalitet.

Stolt historie
Området rundt Egge Gård har vært frodig og attraktivt i over 1000 år. Allerede i 400 ble gården ryddet for første gang, og stedet florerer med funn fra vikingtiden. Norges første kjørevei, Kongeveien mellom Oslo og Kongsberg, gikk gjennom Lier. Siden rundt 1650 har dette vært en viktig handelsåre inn til Oslo. Transportveien har sørget for gode betingelser for hagebruk og matproduksjon i Lier, og har vært med på å legge grunnlaget for at Lier lenge har vært et yndet frukt- og bærområde.

Verdifulle råvarer
I dag drives gården av Marius Egge, 11. generasjon. Sønnen hans, Peder, er også delaktig i driften av gården. Egge Gård begynte med fruktdyrking på slutten av 1700, ved siden av vanlig gårdsdrift. Da faren til Marius, Nils Martin Egge, overtok gården i 1963, solgte han dyrene og gikk over til dyrking av eple og jordbær på heltid. I 1982 bestemte familien seg for å starte økologisk produksjon. Økologisk fruktproduksjon fører ofte til mye svinn av god frukt som ikke er salgbar, men som fremdeles har et førsteklasses fruktkjøtt. Dette fruktkjøttet ville familien fi nne et annet bruksområde til. Løsningen ble å presse frukten til eplemost. I 1997 ble de første eplene presset på Balholm presseri i Balestrand, og siden 2002 har eplene blitt presset på gården.Produksjon på Egge Gård

Nye muligheter
Eplemosten Liereple var det første og er i dag ogsådet største produktet som produseres på Egge Gård.Dette er en alkoholfri eplemost presset av lokale epler.I 2005 kom en ny lovendring som åpnet for privatalkoholproduksjon i Norge. Egge Gård var den førstegårdsprodusenten som ble godkjent. I 2005 kom denførste Liersideren på markedet. Denne er produsertpå den eksklusive champagnemetoden, og får fine,sprudlende bobler.

Prisbelønte produkter
Det prisbelønte dessertvinen Iseple er de ekstra stolte av på Egge Gård. Når nettene blir kalde, settes den friskpressede eplemosten ut. Da fryser vannet i mosten og den ender opp med en uvanlig stor konsentrasjon av sukker og syre. Dette danner grunnlaget for eplevinen. I 2007 kjøpte Egge sitt eget destilleri, og fikk laget en unik norsk brennevin (Calvados). De fortsatte med en singel malt basert på Aass Juleøl. Resultatet ble en unik, norsk whisky, som sammenlignes med mange skotske whiskyer. I dag produserer Egge Gård også vodka, gin og akevitt basert på poteter fra Østlandet. Markedet har tatt godt imot produktene fra gården, også internasjonalt. Egge Gård blant de beste produsentene på alkohol og cider laget på gjæret eplemost. Av Egges produksjon er i dag 80% alkoholfritt og 20% alkoholholdig.

Her er det mye godt å velge mellom!