Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Edward Johnsen - Fisk og fiskemat siden 1890

Forfatter: Gourmet

Edward Johnsen - Fisk og fiskemat siden 1890

På Langøy i Averøy kommune i Møre og Romsdal, finner vi fiskeforedlingsbedriften Edward Johnsen. Bedriften har vært i kontinuerlig drift siden 1890, og fisk og fiskemat av høyeste kvalitet har hele tiden vært vinneroppskriften.

En av landets eldste fiskematbedrifter

Da losen Edward Johnsen etablerte sin bedrift i 1890 på Langøy i havgapet 30 kilometer syd for Kristiansund, var det verken broforbindelse til fastland eller elektrisk strøm. Fisket var et slit på denne tiden, men nærheten til havet og råvarene gjorde at man bedrifter ble etablert i området. I all hovedsak var det produksjon av salt- og tørrfisk som gjaldt.  

Hos Edward Johnsen møter vi daglig leder og eier Joar Holmeset og selger og kokk Erik Aahlhus, som forteller oss mer om bedriften og produktene de tilbyr. Joar Holmeset forteller at først på 1930-tallet fikk øya en elektrisk generator som gjorde hverdagen enklere for næringen og som sikret bedriften konkurransekraft. Da Langøy ble koblet til fastlandsstrømnettet på 1950-tallet, og muligheten for å bygge fryserier var til stede, ble rammebetingelsene for effektiv og lønnsom drift enda bedre.

Da omsider broforbindelsen kom i 1966 så bedriften muligheten for videre ekspansjon og et større nedslagsfelt. Edward Johnsen etablerte i denne perioden merkevaren Møremat. Etter nesten 130 år på det norske markedet, er en av landets eldste fisk- og fiskematbedrifter fortsatt en av de foretrukne leverandørene til det profesjonelle kjøkkenet.

 

Et sortiment skreddersydd storkjøkkenet

Det meste av Edward Johnsens produksjon selges til storkjøkkensegmentet, og produktene er følgelig tilpasset akkurat dette. I produktporteføljen finner man et stort utvalg frossen og fersk fisk, fiskemat, samt Edwards Johnsens premierte røkelaks og klippfiskvarianter. Erik Aahlhus, som i dag jobber i bedriften som selger etter mange år som kokk over det ganske land, kan fortelle at produktene de tilbyr har det for øye å gjøre kokkens hverdag enklere. Han forteller videre at i dag er det en økende etterspørsel etter premium-produkter i form av skinn- og benfrie loins og fileter, og at Edward Johnsen tilbyr mange ulike alternativer i denne kategorien. «Måten produktene skjæres og pakkes på, bidrar også til å redusere svinn, og sørge for at all fisken havner på gjestenes tallerkener, legger Joar til. Joar kom til bedriften som salgssjef i 1985, og overtok som eier på slutten av 1990-tallet. I over 30 år har han jobbet tett på det profesjonelle markedet, og resultatet er et produktsortiment skreddersydd for restaurant og storkjøkken.

 

Tid for lutefisk

Edward Johnsen ligger midt i «klippfisk-land», og her skal selvfølgelig lutefisken lages av klippfisk. I motsetning til nordnorsk lutefisk, der råstoffet er tørket torsk, er lutefisken fra Nord-Vestlandet laget på klippfisk. Klippfisken er også tørket torsk som har blitt saltet før tørking. Vi skal være forsiktig å mene noe om hva som den beste lutefisken, men da Erik serverte oss et komplett lutefiskmåltid av sin beste klippfisk, må vi innrømme at mer smakfull og spenstig lutefisk hadde vi aldri opplevd. Når det kommer til varianter av lutefisk, styres dette veldig av tradisjoner, og mange har sterke meninger om dette. Salgstallene til Edward Johnsen vitner uansett om at stadig flere velger lutefisk av klippfisk. Som mangeårig kokk har Erik tilberedt flere tonn lutefisk, og han kan fortelle at klippfisken er bedre å jobbe med når man skal servere mye fisk til mange. «Den holder seg fastere lenger, og har merkbart mindre svinn», påstår han. «I dag ønsker også folk en fastere og noe mildere fisk enn tidligere, og dette underbygger klippfisken som den perfekte lutefisk ytterligere. Lutefisken fra Edward Johnsen leveres dessuten i porsjonspakker, som gjør den enklere å tilberede.»

 

Servicegrossistene, en viktig partner

Joar Holmeset forteller at Servicegrossistene i mange tiår har vært en viktig partner for Edward Johnsen. «Sammen med Servicegrossistene har vi fått til mye bra sammen, og jeg gleder meg fortsatt til videre samarbeid med de lokale servicegrossistene og alle deres kunder», sier Joar. Vi takker Joar for hyggelige ord og Erik for en himmelsk lutefisklunsj, og er fornøyd og glade for å ha besøkt en vellykket norsk industribedrift som fortsatt er i full vigør etter 130 år.

 

Ble du fristet til å lage lutefisk? Se oppskrift på klassisk lutefisk.