Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik utformer du en god meny

Forfatter: Servicegrossistene

Slik utformer du en god meny

Kan menyen være trigger for å lokke gjester? – Og har menyen noen betydning for dere som står på kjøkkenet? Her er noen smarte råd til deg som skal sette sammen en restaurantmeny.

Det finnes et hav av deilig mat, og det er mye som det kan være moro å kokkelere sammen i restauranten. Kanskje kravstore gjester etterspør både sushi og snadderloff, eller gjerne skulle ønske seg fiskepinner og blodige biffer i én og samme meny.  – Men du kan ikke stille alle til lags. De mest overlevningsdyktige restaurantene har vist seg å være dem som klarer å begrense seg til en avgrenset, men spennende og oversiktlig meny. Med et ryddig utvalg av ingredienser, får du også god oversikt over kost og forbruk, og du får en bedre kontroll på svinnet. Når alt står på og restauranten koker, er det godt å ha forutsigbare bestillingslister som kjapt kan behandles av en grossist eller leverandør som kjenner deg.

En viss begrensning av meny og vareutvalg og en god oversikt over råvarene dine kan lønne seg i lengden!

Ta gjesten på alvor

Når alt kommer til alt, handler servering om omsorg og tillit. Tenk gjerne gjennom hvor gjesten møter menyen din for første gang. På nettsiden til restauranten? På gateplan, ved inngangsdøren, eller først når han/hun setter seg ned ved bordet? Vis tydelig i menyen om du har alternativer som alle gjester kan spise. Spesielt tilrettelagt mat, som allergivennlige retter og vegetarretter bør være lett å finne frem til, og inneholde ryddig informasjon. Skal menyen også har ekstra omtanke for barn? Barn spiser ikke lenger bare pølse og pizza, kan det finnes noe spesielt og spennende for dem? - Sørg for å lage en meny som får alle gjester til å føle seg velkomne.

Norske råvarer

Turister og tilreisende drømmer om å få en smak på landet de har betalt i dyre dommer for å komme til. Også lokale gjester setter pris på å bli servert skikkelig tradisjonsmat. Lokalt og kortreist er i tiden, og lokale navn på produkter og råvarer gir en positiv og raus klang i menyen. Let frem perler i lokalmiljøet ditt, og gjør det enkelt og godt. Serverer du i tillegg en god historie om den lokale bonden eller gamle barndomsminner om tyttebærturer i skogen, krydrer du også restaurantgjestens opplevelse av serveringsstedet. Ikke vær redd for å vise frem din egen vri, så lenge du viser ekte hjerterom!

Følg sesongene

Om det står «serveres med sesongens gulrøtter» eller «dagens fangst» i menyen forteller dette mye om serveringsstedet. Her er et serveringssted der kokkene virkelig viser omsorg, og har en genuin lidenskap for faget sitt. Du kan gjerne ha enkle og rimelige grønnsaker i sauser og baser, uavhengig av sesong, men har du også et smart utvalg av lekre sesongvarer, bør disse få vise seg frem på meny og tallerken. Det kan faktisk være ganske lønnsomt å tenke sesong; prisene settes ned på varer det er god tilgjengelighet på, – og så sier det seg jo selv at det er enklest å i tillegg finne den beste kvaliteten når det er mye av noe! Det er fort gjort å bli litt nerd når du først begynner å følge med! Når er den norske crispisalaten best, og når bør vi begynne å se etter isberg? Med en god dialog med grossisten eller leverandøren din, kan dere sammen finne ut når kvaliteten er høyest og prisene er best på varer du bruker mye av.

I glasset

Med en spennende drikkemeny setter du prikken over i’en for restauranten din. Kan du få hjelp av importører eller leverandører til å finne utvalget som passer best for deg og ditt serveringssted? Skal du servere drinker, finnes det mye godt og spennende på markedet. Kan vodkaen byttes ut med norsk gin eller trendy akevitt? Eller hvorfor ikke servere en norsk Whiskey? - Mye skjer, og den nordiske brennevinsproduksjonen kommer stadig med nye overraskelser. Her kan det lønne seg å følge litt med!

Norske alkoholvaner er også i endring. Visste du at blant unge voksne er det en økende trend å kutte alkohol helt? Da kan det være verdt å prøve ut gode, alkoholfrie alternativer, og nå finnes det mye godt å velge blant! Norge er jo en fruktnasjon, og spesielt er vi gode på epler og bær, rent og friskt rett fra gård og skog. Kanskje har du tilgang på frisk drikke fra en fruktbonde i nærheten? Ølbransjen følger også med på trendene, og rapporterer om at det nå selges alkoholfritt øl som aldri før. Både de store bryggeriene og de mindre mikrobryggeriene begynner å bli gode på fristende utvalg uten alkohol.

Ingen kompromisser

Med en selvtillit for kokkefaget, et klart konsept og originalitet kan faktisk gi konkurransefortrinn om det gjøres på riktig måte. Det er nemlig ikke alltid du er nødt til å lytte til gjesten. Hva er det som gir iver og entusiasme blant kokkene selv? Løft frem de sterke ressursene dere har på kjøkkenet og sørg for at alle når frem med sine ideer og entusiasme. Det kan også være smart å ha en konkret kundegruppe å ha i fokus; barnefamilier, par, unge? Hold det enkelt og lag en ryddig meny uten å gå på akkord med dere selv og faget.

Slik reduserer du matsvinn i restauranten
Akevitt -  mer enn bare en type