Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik bør du forberede restauranten til høstsesongen

Forfatter: Servicegrossistene

Slik bør du forberede restauranten til høstsesongen

Hvordan skal vi forholde oss til det store matutvalget på høsten, og hvordan kan vi bevare sensommerens godfølelse så lenge som mulig? Her er noen tips til hvordan du kan forberede serveringsstedet nå når sommeren er på hell.

Bevare sommerfølelsen

I Norden er sommeren kjærkommen, men kort. Er du selv like sommerhungrig som gjesten din, vet du at sommerens smaker er verdt å ta vare på – litt til. Den søte bærsommeren er for lengst over, men nye fristelser står for dør. Den varme sommeren har gitt oss smakfulle epler og plommer. Med enkle grep kan man bevare en lett, sommerlig touch, selv om vareutvalget endrer seg. Høstens søte råvarer kan forvandles til lune fruktsupper, smoothies, eller som fyll i crèpes eller i bakst. – Og hvorfor ikke lage opp egne frukt- eller bærmikser til høstens couliser, eller komponere et par nye alkoholfrie, fruktige fristelser til baren?

Hva med å justere sommerens drinksmaker i en litt mer høstlig retning?

Kan du ikke få nok av grillmat, eller ligger det fortsatt en rest i fryseren etter sommeren? Finn inspirasjon i Street Food eller tapas-konseptet på MatPrat sine nettsider, og strekk sommeren litt ekstra. Kanskje du får brukt opp BBQ-sausen fra i sommer, også? Eller kanskje en dressing kan forvandles til en deilig dip?

Høstens grøde på menyen

Norske rotgrønnsaker og epler er billig mat av ypperlig kvalitet, – og nå er tiden også inne for å nyte potetene med skallet på! Sørg for å få med alle godsakene inn i menyen til restauranten, og justér gjerne innholdet flere ganger ut over høsten når råvaretilgangen endrer seg. Her kan det være smart å holde en god dialog med grossisten din, så vet du når ulike varer er friskest til enhver tid.

Fristet til å ta litt av med innkjøpene nå når høsten bugner? Da bør du starte med en basis i bunn. Rimelige råvarer, som selleri, løk og gulrøtter er smarte basisvarer å ha på lager om høsten. Disse kan brukes i det uendelige som grunnlag for lune supper og sauser når de kalde månedene setter inn. På toppen av dette, har du da en fleksibilitet til å kjøpe inn partier av andre typer varer å variere med, etter hvert som sesongen skrider frem. Da får du en god kontroll på både innkjøp og svinn uten at det går på bekostning av mat-kreativiteten!

TIPS:
En smart måte å bruke norske råvarer på, og samtidig holde litt på den eksotiske feriefølelsen, er å spille på nettopp dette. Det finnes nemlig mange spennende matretter som både er trendy, sunne og eksotiske; friske pokébowls, med rå grønnsaker og fisk, og lunere nudelsupper, som den sørkoreanske ramensuppen, er smarte retter der norske råvarer virkelig kan komme til sin rett. – Eller hva med en klassisk minestrone?

Omtanke for gjesten

Når sommer går over i høst, endrer også gjestene fokus. For mange føles det godt å komme tilbake til rutiner og hverdag. Mørket og kulda er rundt hjørnet, og den norske befolkningen er klare for å krype i hi. På mange måter kommer man nærmere gjesten nå enn gjennom den flyktige, travle sommeren. Sørg for å ha tid og omsorg for gjesten, og fortell dem at maten du serverer nå på høsten er det beste de får fra den norske innhøstingen.

Kanskje du denne høsten skulle informert litt ekstra til dine besøkende om hva restauranten faktisk gjør av omtanke for gjesten sin; i form av informative coastere, små skilt på bordene, friske anekdoter på nettsiden eller trykket som fotnote i menyen; noen varmende ord om mat og menneskene du serverer.

En ny start

Stadig flere nordmenn velger eksotiske destinasjoner i ferien sin, og mange har kanskje blitt kjent med nye mattrender. Når høsten kommer, er mange klare for noe nytt og forfriskende. Kan du utnytte dette til restaurantens fordel? Teste ut en ny te? La gjestene få smake kjøkkenets nye hjemmebakst? Prøve ut noen nye drinker? Høsten kan gi muligheter til å vise gjesten særpreget med nettopp ditt serveringssted. – Og få gjesten med på laget.

...Og du; visste du at restemiddag er trendy også på serveringssteder? Tør å være ærlig overfor gjesten, og la menyen gjenspeile restauranthverdagen. – Det finnes nesten ikke et bedre tidspunkt å gjøre endringer i menyen enn nå!

Les om holdbarhet på potet