Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Grønne sommergleder på festmenyen

Forfatter: Gourmet

Grønne sommergleder på festmenyen

Kanskje den norskeste av alle norske mattradisjoner: Å tilpasse retter og oppskrifter etter hva vi til enhver tid har tilgjengelig. - Og når sommeren endelig åpenbarer seg, har vi virkelig tilgang på det meste! Det er fråtsesesong, og festbuffeten skal frem!

Enkelte typer mat skaper mer fest enn andre. Ferske frukter og bær er egentlig litt luksus; før i tiden ble det meste sanket inn, saftet og syltet og konservert til trangere tider. Å kunne leve i nuet og nyte ferske råvarer er et fantastisk gode!

Det ligger også mye stolthet i norskdyrkede råvarer: finnes det for eksempel noen matvare som innleder sommeren bedre enn den norske ferskpoteten? - Og hvert år ligger det mye heder og ære i å bli den første produsenten til å levere. Norskproduserte frukt, bær og grønnsaker er dessuten noe av det mest bærekraftige vi kan spise!

Til slutt: En liten utfordring til alle drivere, fra frukt- og grønt-avdelingen vår: Lag fargefest på matbordet i sommer: Lek deg med frukt og grønt på grillen, få dreisen på knasende, fargerike salater til buffeten eller til påsmurt-disken. Det kan nemlig være et konkurranse-fortrinn å vise at du er god på å tilby gjestene sunn mat!

Norske råvarer som er rett rundt hjørnet

Mai
Reddik, brokkolini, frilandsdyrket salat, blomkål, asparges, rabarbra og spinat

Juni
Jordbær, bringebær, brokkoli, vårløk, squash, selleri og sukkererter

Gled deg til:

Juli
Purre, gulrot, fennikel, knutekål, løk, solbær, kirsebær/moreller og rips

August
Pære, eple, mais, plomme og skogsblåbær

Visste du at…

Sesongens første, norskdyrkede poteter høstes rundt St. Hans. Disse er sarte og milde, og smaker best om de spises i løpet av få dager. Senere i sesongen høstes de mer hardføre potettypene.

 

Kilder: frukt.no, matprat.no