Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Budsjett-tips for 2024

Budsjett-tips for 2024

Gode grep for en hyggeligere bunnlinje

Vi er jo vant til at det svinger i bransjen, og denne høsten har hatt sine utfordringer. Her er våre beste sparetips for nyåret:

En smartere meny

Dyrtiden har jo vart en stund allerede og du har kanskje gjort noen nødvendige endringer? Gjort vektjusteringer på menyen eller byttet ut enkeltingredienser til rimeligere alternativer som gjør samme nytten? Du kan også tenke up-selling: Enten med add-ons eller ved å ta litt mer betalt for litt mer eksklusive retter eller råvarer. Tenk også gjennom kjøpsmønsteret til kundene dine: Kan det for eksempel lønne seg å bruke kombinasjonsmenyer, eller, hvis du allerede har det, gå bort i fra det?

 

Kalkulerte beregninger

Er kalkulasjonsmodellen du bruker fortsatt optimal, eller kan det lønne seg å gjøre justeringer? Med godt gjennomtenkte forkalkyler og nøye oppfølging gjennom hele salgsperioden, er det lettere å holde oversikten. Når salgsperioden er over, tar dere en grundig gjennomgang av avvik, uforutsette kostnader og svinn sammen. Er det brukt riktige råvarer, har det forekommet bomkjøp, er svinnet større enn beregnet? I så fall: Kan dere gjøre endringer i produksjonen som reduserer svinn? En god oversikt over kostnadene gjør det lettere å holde driften forutsigbar.

 

Sparetips_betaling.jpgKan en justering av betalingsløsninger lønne seg for deg?

 

Bestillingsrutinene dine

Sett opp faste handlelister og leveringstider som passer deg. Liker du å handle større partier med sesongvarer? Trenger du ikke storforpakninger av alt? Har du liten lagringsplass og trenger hyppigere leevranser? Servicegrossistene leverer akkurat det du har behov for. Gjør gode avtaler med din lokale grossist på sg.no.

 

Ta vare på de ansatte

De ansatte er kanskje de aller viktigste ressursenene du som driver har. Gjør det du kan for god trivsel, – også når det er travelt. Er det mulighet for utvikling eller videre opplæring? Sosiale aktiviteter?

 

En plan for restene

Bruk kniven fornuftig, lag kraft av avkutt, krutonger av gammelt brød, bruk kjøttrester i gryteretten neste dag. Bruk kreativiteten - og informer gjerne gjestene om at du har laget nytt gull av rester. Det er mange gjester som vil se positivt på at dere tenekr miljø!

Lønnsomme avtaler

Du kan få mye igjen for å være medlem i en innkjøpskjede. Her er du en av mange, - som sammen kan legge press på leverandører og som kan gjøre gode avtaler for deg, – mer innnbringende enn du kunne fått til alene!

 

Spar på strømmen!

Kartlegg energiforbruket og finn ut hvilke tiltak som gir størst effekt hos deg:

• Juster belysningen og ventilasjoneni lokalet etter bruk og tid på døgnet.

• Vurder å redusere varmen.

• Bytt til LED-pærer.

• Bruk energieffektive apparater og rens luftfilteret i ventilasjonsanlegget, så ikke motorene jobber så hardt.

• Vurder benyttelse av andre energikilder, for eksempel gass, til oppvarming når strømprisene er høye.

• Installer varmepumpe eller vurder andre Enova-tiltak.

• Vurder hvilket utstyr som skal stå på når og til hvilken temperatur.

• Vurder å begrense menyen hvis du har enkelte energikrevende retter.

• Hold oversikt over varmtvannet og tidspunkt for oppvarming.

• Justering av kjøl og frys (uten fare for matsikkerheten).

Øk bevisstheten om energibruk overfor de ansatte.

 

Kjøpe inn brukt/gjenbruk

Trenger du å skifte ut møbler eller utstyr? Sjekk Finn.no, bruktmarkeder eller bruk det du allerede har på nye måter.

 

Markedsføringstriks

Både stamgjestene dine og tilreisende som ikke kjenner til dere har smarttelefon i lomma, og folk vil at det skal være enkelt å finne seg noe godt å spise. Det kan dessuten være ganske rimelig å markedsføre deg digitalt:


Du når ut målrettet til mange. Sørg for å synes! Prøv deg på aktiviteter, engasjerende konkurranser, tilbud og nyheter: Vis frem dine ansatte, lær deg noen knep for å knipse flotte matbilder og snakk deg selv opp!

 

Sesong og lokalmiljø

Turistsesong? Innrykk av studenter? Lunsjavtaler med lokale bedrifter? Julebord? Markedsdager? Smakskveld? Noen gode ideer og en god tone med lokale samarbeidspartnere kan gi deg noen flere bein å stå på.

 

Finn enda flere tips i e-boken vår om varebestillinger:

SG_CTA-knapp_02_varebestilling_lastebil.jpg